ETV uus juht Ainar Ruussaar peab loobuma oma saatest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV uus juhatuse esimees Ainar Ruussaar on juba teinud Juhan Paadamile pakkumise juhatuses jätkata.
ETV uus juhatuse esimees Ainar Ruussaar on juba teinud Juhan Paadamile pakkumise juhatuses jätkata. Foto: Raigo Pajula

Eile veenva häälteenamusega ETV uueks juhiks valitud Ainar Ruussaar peab uuest aastast loobuma saate «Aeg luubis» juhtimisest. Telejuhina tahab ta tihendada koostööd Eesti Raadioga ja arendada televisioon multimeediaettevõtteks.

Ringhäälingunõukogu esimehe Andres Jõesaare kinnitusel valis üheksaliikmeline nõukogu Ruussaare kolme kandidaadi seast uueks telejuhiks veenva häälteenamusega.

«Tal on olemas ajakirjanduslik kogemus, ta tunneb televisiooni ning tal on varasem juhtimiskogemus. Tema valik oli veenev,» rääkis Jõesaar.

Samas ei soovinud ta poolthäälte omanikke avaldada, nagu sedagi, kes olid Ruussaare konkurendid. Seni on ajakirjanduses spekuleeritud Kalev Vapperi, Marica Lillemetsa ja Monika Salu nimedega.

Kaob ekraanilt

Ruussaar esitas oma kandidatuuri ETV juhikonkursi teise vooru n-ö viimasel minutil, pärast seda, kui ringhäälingunõukogu oli esimese vooru nurjunuks kuulutanud. Postimehele teadaolevalt oli üks kahtlemise põhjusi palk, teisalt aga kohustus loobuda ajakirjanikutööst. Viimast kinnitas ka Jõesaar, kes leidis, et firma juht ajakirjaniku rollis esineda ei tohiks.

«Arutasime isekeskis tõepoolest, kas Ruussaarele tuleks anda ehk nii-öelda esinemiskeeld,» kommenteeris Jõesaar. Ruussaar tõdes, et arutas ringhäälingunõukoguga ka uut palganumbrit, kuid ei soostunud veel summat nimetama. ETV senise juhi Ilmar Raagi palk on 35 000 krooni.

Ehkki uus telejuht käis eilsel kohtumisel välja ka võimalikud juhatuse liikmed, ei soostunud ta aga selgi teemal rohkem rääkima enne, kui ringhäälingunõukogu on tema esitatud kandidaadid heaks kiitnud. Praegu on ETV juhatus kaheliikmeline – sinna kuuluvad nii Ilmar Raag kui ka Juhan Paadam.

Peab ajaga sammu

Ruussaar on varem öelnud, et teovõimelisse juhatusse peaks kuuluma 3–4 inimest: tugev finantsasjatundja, võimekas tehnikajuht ning ETVs pikaajalist töökogemust omav ja rahvusvahelises meediasuhtluses hästi hakkama saav spetsialist. Nii on ta näiteks teinud ettepaneku juhatuses jätkata ka Juhan Paadamile. «Ent lõplikust koosseisust hakkame nõukoguga rääkima järgmisel nädalal,» lisas ta.

Ametist lahkuva telejuhi Ilmar Raagi arvates suudab Ruussaar jätkata programmijuhina alustatut ja aidata kaasa ka televisiooni ja raadio ühendamisele. «Arvan, et ta teeb kõike seda, mida tegin mina, aga loodan, et äkki suudab ta isegi rohkem. Gordioni sõlm on jätkuvalt lahti raiumata,» kommenteeris Raag.

Katked Ainar Ruussaare esseest

Keskaja nõiajahtide ajastul oli inkvisitsioonikohtus levinud süüdimõistmise viis kahtlusaluse vette viskamine. Kui nõidumiskahtlusega tegelane põhja vajus ja uppus, oli ta inkvisitsioonikohtu silmis süütu, kui aga välja ujus, oli tegemist nõiaga, kes tuli kiiremas korras tuleriidale saata. Sarnases olukorras on praegu ka Eesti Televisioon ja Eesti Raadio, kes vaatamata tugevale vastuvoolule teevad jõulisi ujumisliigutusi.

Koostöö tihendamine

Eesti Televisiooni ja Eesti Raadio vahel on vältimatu eeldus senisest tugevama ja mõjusama sõltumatu meediaorganisatsiooni loomiseks, mis on vajalik ka ilma parlamendi otsuseta ühendada need kaks avalik-õiguslikku organisatsiooni. /- - -/

Tasakaalustatud, usaldusväärne ja sõltumatu, informatiivne ja mitmekülgne programm on ETV ja ER tegevuse suurim eesmärk rahvusliku infovälja tugevdamisel. Lisaks ringhäälinguseadusele ja avalikkuse ootusele on ETV üheks eesmärgiks olla jälgitavam telekanal. /- - -/ Järgnevatel aastatel tuleb programmis tugevdada intelligentse meelelahutuse osakaalu ja seada eesmärgiks tuua vaatajani ajas jääva väärtusega lavastusi, lavastuslikke sarju (sealhulgas lastelavastusi) ja telefilme. /- - -/

Värvitelevisioonist multimeediatulevikku astumine ei ole eesmärk, vaid vältimatu tegevuste jada, et toimida kaasaegse meediaorganisatsioonina. /- - -/ Juba praegu on osa ETV programmi tootmise ja väljastuse tehnoloogiast digitaalne.

Kaasaegne organisatsioon ei seisa hetkegi paigal. /- - -/ ETV on muutunud üsna efektiivse juhtimisstruktuuriga organisatsiooniks ning ETV uus juhtkond ei pea energiat kulutama organisatsiooni remondile ja saab keskenduda arengule.

ETV uues juhtkonnas peavad olema kindlameelsed visionäärid, kes väärtustavad pikaajalist planeerimist ja läbi selle organisatsioonis töötavaid inimesi. /- - -/ Minu nägemuses peaks ETV uues juhatuses olema tugev finantsvaldkonna asjatundja, võimekas tehnikajuht ning ETVs pikaajalist töökogemust omav ja rahvusvahelises meediasuhtluses hästi hakkama saav spetsialist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles