HK Ruokatalo peab leidma Rakvere tehasele rakendust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere lihakombinaat.
Rakvere lihakombinaat. Foto: Egert Kamenik

Kuigi Soome lihatööstuse HK Ruokatalo saneerimisplaan puudutab praegu Soomet, tuleb edaspidi hakata mõtlema ka Baltimaades asuvate lihatööstuste tulevikule, kirjutab Turun Sanomat.

Tähtis tootmisüksus on hiigelsuur Rakvere Lihakombinaat, mis projekteeriti nõukogude ajal.

Kolhoosi-sovhoosi-kombinaadi stiilis rajatud Rakvere tehas pidi varustama Balti riike ja Leningradi oblastit. Pärast riigikorra ja majandussüsteemi muutumist jäi aga suur osa Rakvere tootmisvõimalustest kasutuseta.

Soomlased ostsid  Rakvere Lihakombinaadi ennekõike «enesekaitseks», kuna sooviti takistada Eesti lihatööstuse sattumist suurte rahvusvaheliste omanikke valdusesse.

HK Ruokatalol oleks võimalik koondada Baltikumi tootmine Rakveresse, nii nagu viiakse Soomes tootmine nüüd Vantaasse.

Lähiaastatel on HK Ruokatalo soomlastest omanikel ees põhimõtteline küsimus : kuidas ühendada omavahel Rakvere ja Soome üksuste tootmine? Nimelt tuleb jõuda otsusele, kas lubada oma firmal hakata Eestist liha ja lihatooteid Soome sisse vedama.

HK Ruokatalo otsus sulgeda tehased Turus ja Tamperes toob kaasa 500 töökoha ehk firma viiendiku töökohtade kadumise.

HK viib peaaegu kogu lihatoodete tootmise Vantaasse. Alles jääb vaid kaks suurt tootmisüksust – sigade tapamaja Forssas ning Euras asuv broilerivabrik.

HK Ruokatalo eilne teade töökohtade koondamisest ja tootmise reorganiseerimisest puudutas vaid Soomet. Praegu tootmise viimist Eestisse ei kavandata.

«See on Soome sisene ümberkorraldus. Milline on aga olukord kümne aasta pärast ja kas toimub optimeerimist tootmise struktuuris ka Soome ja Eesti vahel, on lahtine küsimus,» ütles kontserni praegune Soome tootmise tegevjuht ja aprillis kontserni juhi kohale asuv Kai Seiku.

HK Ruokatalo ostis enamusosaluse Rakvere Lihakombinaadis aastal 1998, aastal 2003 sai firma ka Tallegi omanikuks.

Rakvere Lihakombinaadi kaudu kuuluvad konterni ka Läti suurim lihatööstus Rigas Miesnieks  ja Leedus asuv Klaipedos Maistas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles