Alkoholita pidusid peavad noored harva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kalev Saar

17-aastase Tallinna koolitüdruku ema leiab lapse laualt flaieri, mis kutsub rajule peoööle Tallinna lauluväljaku ruumides. Oodatud on 1500 noorukit, kel võimalik pidutseda hommikul kella kuueni. Ta helistab murelikult Postimehe toimetusse, asja uurivad Anneli Lepp ja Agnes Kuus.

See pidu oli üks paljudest noorteüritustest, tõsi, kolmas sarjast, millele korraldajad on pannud nimeks Project Qlimax.

Alkoholita noortepeost on saanud haruldus. Pidude sarjad Kadriorus on pannud paljud teadvustama probleemi, et keelutrotslikku puberteedikeerisesse kaasatakse üha nooremaid.

Viimase kümne aastaga on Eesti noorte alkoholitarbimine pidevalt kasvanud ja juba enne 15. eluaastat on pea pooled noored olnud purjus.

Eile öösel lauluväljakul peetud prallele pääses alates 16. eluaastast, vähemalt ürituse koduleht väitis, et nooremad sisse ei saa. Pidu puudutavas foorumis visati nalja, et ka 15-aastased miniseelikus ja kõva krohviga neiud on teretulnud.

Üritus oli tõenäoliselt kõva: eks 18-aastased peakorraldajad tea, mis omaealistele parim. Koos on tuhatkond noort, möllu ja muusikat hommikuni, oma kraadijooke võis plastpudelis sisse tuua ja kohapealt osta.

üritus 500 sõbrale

Esimene Nõmme kultuurikeskuses toimunud Qlimax oli hea teerajaja, mida mitmed seal käinud noored meenutavad sooja sõnaga.

«Kõva trance, palju rahvast, tantsimine, ja oma alkoholi võis kaasa võtta,» meenutas üks 14-aastane peol käinud neiu.

«Uksel mult dokumenti ei küsitud, kuid ühel hetkel hüüti üle saali, et politsei tuleb ja kõik noored peavad välja minema,» jutustas ta. «Osa läks ka, aga mõned oli alkohol nii julgeks teinud, et nad ei kavatsenudki liikuda.»

Tallinna gümnasistile Mihklile, kes oli pidu reklaamival flaieril märgitud ühe korraldajana, tuli Postimehe kõne eilse peo kohta ilmselge ootamatusena. Veidi mõtteid kogunud, ütles ta, et tegelikult ei ole ta korraldaja ning loa lauluväljaku omanikelt võttis 21-aastane sõber.

Mihkli sõnul oli üleüldse vale rääkida avalikust noortepeost, tegu olevat veidi suuremat sorti sünnipäevaga, kus tähistati tema 18. ja veel kahe sõbra 21. sünnipäeva. «Tulevad sõbrad ja nende sõbrad, kes klubimuusikast lugu peavad,» väitis ta.

Ka kaks varasemat pidu samast sarjast olnud poisi sõnul väiksemat sorti kinnise ringi üritused, kus sõpru oli koos keskeltläbi 500 ringis. Mihkli kinnitusel ei ole need üritused vaatamata pidutsejate suurele hulgale ja noorele eale kontrolli alt väljunud.

«Narkot kasutatakse ju igal peol, aga meil on ukse peal pupillide kontroll, palgatud on turvafirma Legion, kes otsib tulijad läbi ja narkokoer on ka,» väitis ta.

Samas rääkis Mihkel probleemitult kulgenud pidudest pajatades iseendale vastu. «Eelmistel pidudel läks vene rahvusest noorte vahel kakluseks ja narkodiilereid oli päris palju, me viskasime nad välja ja narkootikumid hävitasime ära,» mainis ta.

Veidi pärast vestlust Mihkliga võttis toimetusega ühendust Raido, kes teatas, et korraldajatelt kirjalikku luba saamata ei tohi peost kirjutada. «Meil on kutsetega erapidu,» põhjendas ta.

Veel mõned päevad tagasi oli võimalik pileteid üritusele soetada pangaülekandega või osta kümmekonnast Tallinna koolist, kus õpilastest kontaktisikud pääsmeid müüsid. Sellele vaatamata jäi Raido endale kindlaks.

Et öisele erapeole nii suur hulk noori tulemas oli, tulenes tema kinnitusel sellest, et peeti lausa seitsme inimese sünnipäeva ja neil kõigil on palju sõpru. «Me teame riske, mis alkoholiga seoses on, kui mõni alaealine tahab alkoholi osta, siis otsigu mõni 18-aastane. Meie noorematele ei müü,» lubas Raido.

igaühe enda vastutus

«Joome kõik ise ära, meil on piisavalt seda alkoholi. Igaüks vastutab oma tegude eest ise, kui julgeb mängida, siis ise teab,» oli Raido nägemus noortest purjutajatest. Enda vanuseks ütles ta 18.

Lõpuks kinnitas Raido, et nende pidudel pole olnud mitte mingeid probleeme: «Esimesel olid joobes alaealised nagu kõikidel üritustel, need tuli välja visata, aga teisel polnud kaklusi ega midagi, kõik oli korras.»

Peolistega lepingu sõlminud SA Lauluväljaku projektijuhi Kristiina Võrgu sõnul oma alkoholi sinna kaasa võtta ei tohi, sestap ei osanud ta kommenteerida noorte seas levinud kuuldust, et kuigi klaastaaras joogid on keelatud, ei teki mingeid probleeme, kui märjuke plastpudelis kaasa võtta.

Võrguga lepingu sõlminud 21-aastase Rain Kolditsaga ei õnnestunud Postimehel eile ühendust saada.

enamikus erapeod

Et suuri alaealiste pidusid väga palju ei ole, troonivad noorte pidutsemiskultuuris ikkagi erapeod, enamik neist siiski väiksemale seltskonnale.

Postimehega rääkis 14-aastane tüdruk, kes hakkas enda sõnul pidudel alkoholi tarbima juba 11-aastaselt.

«Sõbrad jõid juba siis, sa ei sobinud enam seltskonda, kui ei olnud purjus,» seletas ta. Neiu ütles, et ei mäletagi pidu, kus alkoholi ei oleks laual.

Ta seletas, et kui on mõni suurem koosviibimine nädalalõppudel, kui kellegi vanemaid ei ole kodus, siis juuakse end ikka korralikult purju.

Vahel on ta ise väga vähe joonud just selle pärast, et tunneb enesekontrolli kaotanud ja ringilaaberdavate sõprade pärast muret.

«Eelmine aasta oleks üks sõbranna peaaegu oma oksesse ära lämbunud ja kaotas teadvuse, keegi kiirabi ka ei julgenud kutsuda, sest kardeti politseid,» meenutas ta üht saunapidu sõbra juures.

Internetis koolinoorte foorumis teema «Noored ja alkohol» all kirjutab18-aastane noormees järgnevat: «Nädalalõpp tähendab paraku nii mõnelegi vaid suurt läbu või lihtsalt koos sõpradega enese kasti joomist. Elu on selline.»

Üks äsja 16-aastaseks saanud poiss rääkis Postimehele, et sõpru läbi helistades leiab igal nädalavahetusel kellegi, kes on peol või peab ise mingit pidu, millega saaks liituda.

«Nädala sees ikka räägime ka, kelle juures see nädalavahetus olla saaks,» rääkis see noormees.

Noormees ei mäleta enda kinnitusel, et pidudel, kus ta käinud on, vanemate alkoholikapi kallale oleks kiputud. Märjuke soetatakse iseseisvalt.

«Ostame ise putkadest, Balti jaamast saab alati, või laseme osta parmudel, andes neile paari pilsneri raha, oleneb, kuidas kokkuleppele saad,» selgitas ta seda, kuidas jõuab alkohol alaealiste pidulauale. «Paljud ostavad ka võltsitud õpilaspiletiga – need gümnaasiumi sinised lähevad alati läbi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles