Balti riikides ootavad pääsu Venemaale sajad veokid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raskeveokid piirijärjekorras
Raskeveokid piirijärjekorras Foto: AP / Scanpix

Balti riikide piiridel ootavad pääsu Venemaale sajad veokid, eriti hull on olukord Läti piiril Venemaaga.


Läti piirivalve teatel ootas laupäeval kahes piiripunktis kokku üle tuhande veoki.

Kergem on olukord Eesti piiril, kus Narvas, Koidulas ja Luhamaal ootas kokku 300 veokit, nemad peavad järjekorras olema umbes kaks ööpäeva.

Sajad veokid oootasid pääsu Venemaale ka Leedu piiril, kus Vene toll rakendas augusti alguses karmimaid kontrollimeetmeid põhjendades seda Leedu vedjate väidetavate rikkumistega.

Leedu kaebas Euroopa Komisjoni, kust väljendati muret Venemaa meetmete pärast ja leiti, et need tunduvad olevat diskrimineerivad.

Samas esitas Leedu reedel Venemaale nimekirja 29 ettevõttest, kelle veokite suhtes säilib põhjalikum kontroll. Ülejäänud firmade veokid pääsevad üle piiri tavakorras.

Veokijärjekorrad Eesti, Soome ja Läti piiril Venemaaga tekkisid 2006. aasta suvel, kui toonane riigipea Vladimir Putin nõudis tolli tõhusamat tööd. Järjekorrad on kord suurenenud, kord vähenenud. 2006. aasta augustis ja novembris seisis Narvas üle 500 veoki. Sel ajal tuli piiriületust oodata üle nädala ning juhid korraldasid protestiaktsioone.

Mullu jõulude ajal veokijärjekorrad kadusid, sest Venemaal algas pikk aastavahetuse püha ja suurem osa ettevõtteid ei töötanud. Ühtlasi mõjutas olukorda piiril kaubavoogude vähenemine üldise majandussurutise tõttu. Kevadel hakkasid piirijärjekorrad siiski taas kasvama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles