Elektroonikafirma paisub nagu pärm

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektroonikaseadmete testimine Enicsis.
Elektroonikaseadmete testimine Enicsis. Foto: Margus Ansu

Šveitsi kontserni kuuluv Enics Eesti laiendas oma tehast Elvas peaaegu kaks korda, kasvatades järjekordse paisumisega töötajate arvu vähem kui kümne kuuga 130 inimese võrra.

Iga Enicsi tehasesse siseneja saab näppu valge sinise ruudustikuga hõlsti, mis tuleb vastu vaidlemata selga tõmmata.

Tegelikult peaks veel jalga panema spetsiaalsed maandusega sandaalid, nagu on poolele tuhandele hingele lähenevast töötajaskonnast igaühel.

«Staatiliste laengute tekke eest on tehas igati kaitstud, alates põrandakattest ja lõpetades töötajate kitlitega,» selgitab Enicsi inseneriteenuste juht Eero Korol. «Staatilise voolu teket tuleb meil vältida iga hinna eest, sest selle põhjustatud defekt võib tootes ilmneda alles pool aastat pärast mahamüümist.»

Elva tehas esimeseks

Ka hoiab Enics kiivalt enda ja oma kundede ärisaladust. Ajakirjanikest külalistel on keelatud elektroonikavidinaid lähedalt pildistada. Ülesvõtteid tohib teha vaid üldplaanis.

Enicsi asepresidendil Dirk Zimankyl oleks hea meel, kui piltnikud iga kaadri talle enne lahkumist ette näitaksid.

«Sellest võib meile tulla globaalne probleem,» põhjendab Eero Korol asepresidendi soovi.

Leheneegrid tõmbuvad kondensaatoreid täis laotud trükiplaatidest ja muudest elektroonikavärkidest taktitundeliselt eemale.

Oma tootmispinna ühe jutiga 2800 ruutmeetrilt 5300 ruutmeetrile suurendanud Enics kasvab mühinaga.

Alles kolm aastat tagasi oli Elva tehases palgalisi saja ringis, mullu augustis 320 ja praegu 450. Veel selle aasta sees peaks number kerima 550-ni.

Enicsi peadirektor Reijo Itkonen märgib, et tööstus- ja meditsiinielektroonika valdkond kasvas maailmas mullu 22 protsenti.

Enics on sellest mõnuga kasu lõiganud, suurendades aastase läbimüügi kahe aastaga 120 miljonilt eurolt 280 miljoni euroni ja hõivates maailmas oma sektoris kaheksanda koha.

Elva tehase tähtsusest annab aimu see, et kokku on Enicsi kontserni kaheksas tehases 1900 palgalist.

Elvast pisut suuremad tehased on esialgu Rootsis Malmös ja Šveitsis Turgis, kuid Enics Eesti tegevdirektor Kalle Kuusik avaldab veendumust, et järgmisel aastal on need juba tagapool.

Uus tehas männilinnas läks Enics Eestile maksma 45 miljonit krooni. Eesti tootmise käivet ja kasumit kontsernist eraldiseisvana ei avaldata.

Krahhi ei paista

Šveitsi elektroonikafirma Enics alustas Elvas 2004. aasta detsembris, ostes ära Soome elektroonikafirmale Ahltronix kuulunud tehase. Lisaks Elva tehasele võttis Enics üle ka kaks tehast Soomes.

Ettevõtte juured ulatuvad aga tagasi aastasse 1992, kui see alustas Finesat RFi nime all Rõngus.

Enicsi asepresident Dirk Zimanky avaldas veendumust, et Enics maitseb elektroonikatööstuse magusaid vilju veel aastaid. Selle valdkonna üleüldist krahhi tema arvates silmapiiril ei terenda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles