Saaremaal toimus Eesti esimene mereparaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Täna kell 11.45 algas Saaremaal Võidupüha mereparaad, millel osales 19 laeva ja üks lennuk üheksast riigist, kokku üle 600 meremehega.

Eestist osalesid paraadil mereväe laevad «Admiral Pitka», «Sulev» ja «Tasuja» ning piirivalvest «Maru», «Valvas» ja «Vapper», veeteede ametit esindasid laevad EVA-316 ja EVA-320, paraadil osaleb ka firma AS PKL vedurlaev «H.Kanter». 

Lätist tulid laev «Bulta», Prantsusmaalt «Perseé», Rootsist «Wen», Soomest «Tornio» ja Poolast «Sniardwy».

Suurbritanniast tuli paraadi suurim laev «Edinburgh» ja Taanist neli laeva – mereväe alus «Søløven» ning kodukaitse laevad «Enoe», «Hjortoe» ja «Lyoe». Ameerika Ühendriikide mereväge esindas lennuk P-3C Orion, samuti tegid paraadist ülelennu Türgi hävituslennukid.

Võidupüha üritused algasid kell 8.30 tseremooniaga Kuressaare Vabadussõja mälestusmärgi juures, kus toimub tulede ühendamistseremoonia, pärgade asetamine ning tuletoojate autasustamine. Kell 9.30 järgnes sellele jumalateenistus Kuressaare Laurentiuse kirikus.

Võidupüha paraad algas kell 11.45 Saaremaa sadamas president Arnold Rüütli kõnega, seejärel saadab president teele võidutule.

See läks otse Saaremaa sadamast piirivalvekaatriga Virtsu, kus anti üle maakondade esindajatele. Saaremaa ja Hiiumaa said oma tule kätte sealtsamast sadamast.

Pärast võidutule teelesaatmist siirdus president mereväe lipulaevale «Admiral Pitka», mis seisis Saaremaa sadama 3. kai ääres.

Umbes kell 12.45 oli lipulaev ankurdatud sadama ees ja paraadil osalevad laevad alustasid liikumist oma ankrupaigast Panga poolsaarest põhjas. Lipuehtes laevad liikusid suuruse järjekorras Küdema lahte, kus möödusid tervitades Admiral Pitkast, tegid pöörde tagasi loode suunas ja liikusid ümber Ninase poolsaare ankrupaigale.

Paraadi ajal tegi laevadest ülelennu USA mereväe luurelennuk P-3C Orion ja praegu Balti riikide õhuruumi valvavad Türgi hävitajad.

Kell 13.45 oli paraadi ametlik osa läbi ja sellele järgnes ilutulestik Saaremaa sadamas. Paraadi ajaks pannakse Kuressaare ja Saaremaa sadama vahel käima ka eribuss.

Pärast paraadi on sõjalaevad avatud külastamiseks Saaremaa ja Veere sadamas. Kell 15 toimus veel sõjalaevade meremeestele kultuuri- ja spordiprogramm Mustjala staadionil ja õhtul saavad meremehed osaleda Kuressaare jaanitulel.

Laupäeval kell 10 toimub Kuressaare staadionil laevameeskondade jalgpalliturniir.

ETV näitab mereparaadi kordusena kell 19.10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles