Katrin Ruus: Suvel olgu kõik lahja?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Ruus
Katrin Ruus Foto: Postimees.ee

Mõtlesin, et kuna on teatriaasta, siis arvatavasti peab ehk igas «Aktuaalse kaamera» saates kajastama mõnda teatrisündmust ja 4. juulil polnud midagi muud lihtsalt võtta.

Juuli algul, täpsemalt 4. juulil «Aktuaalset kaamerat» vaadates tundus mulle üsna üllatava ja uskumatuna, et Ray ja Michael Cooney kerglase komöödia «Pahad poisid» esietendusele (lavastust esitleb City Renault) pühendati usaldusväärseimas – seni vähemalt küll – uudistesaates nii mitu head minutit.

Tundsin, nagu oleks sattunud mõnda Mihhail Bulgakovi jutustusse või romaani, kus tegelased avastavad end ootamatult hoopis teises riigis või linnas nagu näiteks «Meistris ja Margaritas» end ühtäkki Jaltast leidnud Lihhodejev.

Kummastav ja jabur tunne. Ei või olla! Miks peaks «Aktuaalne kaamera» päeva olulisimaks kultuuriuudiseks pidama seda, et käivitumas on järjekordne kommertslik komöödiatuur? Intervjuu andsid näidendi tõlkija ja Comedy Productionsi juht Hannes Villemson, näitlejanna Marika Korolev, «Subboteja» saatejuhina tuntud ja lavaloos näitlejana osalev Aleksander Zukerman.

Uudis edastati veendumusega, nagu oleks tegemist tõsise teatrisündmusega. Villemson rõhutas, et «Pahad poisid» on Cooneyde komöödiatest veel seni Eestis lavale toomata, näitlejad rääkisid lahti näitemängu sündmusi

Mõtlesin, et kuna on teatriaasta, siis arvatavasti peab ehk igas «Aktuaalse kaamera» saates kajastama mõnda teatrisündmust ja 4. juulil polnud midagi muud lihtsalt võtta. Nii jäin siis põnevusega ootama 5. juuli uudistesaadet ETVs, kuna sel päeval esietendus teatri NO 99 suvelavastus «Kuningas Ubu».

Kuid oh üllatust – ei midagi, ei ühtegi sõnakest. Kas ETV kultuuriajakirjanike väärtushinnangud on 180 kraadi muutunud? Või mis siis ikkagi toimub? 7. juuli Sirbis puudutab sama teemat Mart Soidro oma artiklis «Nürist mõtlemisest ja vaatajate hullutamisest», milles ta suhtub kriitiliselt näiteks Eesti Televisiooni hommikuprogrammi «Värskelt õhus», mis tundub sageli tõesti arusaamatu ja sisulagedana.

Suvi on puhkamiseks. Loomulikult. Toit on lahjem, ajalehed õhemad ja kollasemad, telesaated ja kultuuriüritused meelelahutuslikumad jne. Kuid kui kõik on lahjemast lahjem, kas ei või nii suvega sootuks ajusurm tekkida?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles