Kaitsevägi katsetas esmakordselt edukalt tankitõrjesüsteemi MAPATS

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankitõrjeraketi väljatulistamine MAPATSi kompleksist.
Tankitõrjeraketi väljatulistamine MAPATSi kompleksist. Foto: www.israeli-weapons.com

Iisraeli spetsialistide abil katsetas kaitsevägi juunis esmakordselt raskeid tankitõrjeraketisüsteeme MAPATS, kõik varasemad Eestis selle relvaga läbi viidud laskeharjutused on tehnilistel põhjustel nurjunud.

Kokku tulistati Ida-Virumaal Sirgala karjääris välja seitse MAPATSi raketti, milledest neli tabasid edukalt sihtmärki, mis asus enam kui nelja kilomeetri kaugusel. Seejuures maksab üks MAPATSi lask ligi 430 000 krooni.

Ülejäänud kolm raketti sihtmärki aga ei tabanud ning kaitsejõudude peastaabi pressijaoskonna ülema kohusetäitja nooremleitnant Georgi Kokošinski sõnul on maavägi praegu ametis sellega, et selgitada, kas tegemist oli sihtimis- või tehnilise veaga.

«Kasutatav laskemoon on üle kümne aasta vana ning ka sellel on oma säilimistähtaeg,» nentis nooremleitnant Kokošinski.

Kokku on kaitseväel kümme MAPATSite kompleksi, mis soetati 1990. aasta esimesel poolel niinimetatud Iisraeli relvatehingu käigus.

Eesti kaitseväelasi abistas laskmiste käigus ka kuus Iisraeli spetsialisti, kes kontrollisid ka relvade tehnilist korrasolekut.

Kokošinski sõnul viibisid juudi eksperdid Eestis ühekordse leppe raames, mis sõlmiti Kaitseväe logistikakeskuse ja Iisrael Military Industries vahel.

Viimati katsetas kaitsevägi MAPATSeid 2004. aasta jaanuaris ning siis nurjus nii kolme lahinguraketi kui ka ühe laenguta raketi katsetamine.

Virumaa Teataja kirjutas tollal, et kaks lahinguraketti purunesid maapinnal enne sihtmärgini jõudmist, üks rakett lendas rikošetist liiga kõrgele. Ilma laenguta rakett kukkus maha pärast mõnesekundilist lendu.

Enne seda oli MAPATSeid Eestis katsetatud vaid 1997. aastal Pakri saarel, samuti ebaõnnestunult.

Nooremleitnant Kokošinski võisid varasemad ebaõnnestumised tuleneda relva valest sihtimisest ja käsitsemisest või tehnilistest vigadest.

«Kindlasti on oma osa ka väljaõppekohtade puudumine, kus viia läbi treening ja lahinglaskmisi. Samas näitab viimane koolitus, et nende relvadega on võimalik edukalt sihtmärke tabada kui on läbitud vastav koolitus,» selgitas Kokošinski.

MAPATS (Man Portable Anti Tank System – inimjõul kantav tankitõrjesüsteem) on mõeldud tankide ja soomukite tabamiseks suurtel kaugustelt, mis ulatuvad kuni viie kilomeetrini.

Pärast väljatulistamist juhitakse raketti laserkiire abil ning MAPATSi raketi kumulatiivlõhkepea on võimeline läbistama kuni 80 sentimeetri paksust soomust.

Lisaks MAPATSitele kasutab kaitsevägi laialdasemalt kergemaid tankitõrjesüsteeme MILAN, millega on võimalik tabada kuni kahe kilomeetri kaugusel asuvaid sihtmärke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles