Belgia suursaadik on Sinimägedes Belgia lippude lehvitamise vastu

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia suursaadik Pierre Dubuisson.
Belgia suursaadik Pierre Dubuisson. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sinimägedele kutsutakse täna kokku 20. SS-diviisi veteranid, et avada mälestusmärk Belgia ja Hollandi SS-lastele. Belgia suursaadik Pierre Dubuisson on tseremoonial Belgia lippude lehvimise vastu, kinnitades, et siin võidelnud belglased on kodumaal natside kollaborantidena loetud reeturite hulka.

«Ma ei ole mälestusmärgi avamise vastu, aga olen tseremoonia ajal Belgia lippude kasutamise vastu,» kinnitab suursaadik ka SL Õhtulehele.

«Belglased, kes osalesid lahingus SS-vormis, eriti veel nende liider SS-Standartenführer Leon Degrelle, on meie riigis reetmise eest hukka mõistetud,» selgitab suursaadik.

Kuid ta ei kavatse midagi keelata: «See ei ole minu riik. Ma saan ainult öelda, et belglased ei taha Belgia lipu kasutamist sellel tseremoonial.»

Kui Sinimägedes Belgia lippe lehvib, tuleb suursaadikul sellest Belgia võimudele raport teha: «Nad võivad tahta selgitust, et miks nii tehti.»

Suursaadiku kinnitusel olid Sinimägedes võidelnud SSlased (valloonid Lõuna-Belgiast) vabatahtlikud, kes allusid Leon Degrelle`ile, keda Saksa diktaator Adolf Hitler isiklikult julgustas idarindel võitlemiseks vabatahtlikke koguma.

Täna kogunevad 20. SS-diviisi veteranid Ida-Virumaal Sinimägedele, kus mälestavad lahingutes langenuid.

Avatakse ka kaks mälestusmärki Hollandi ja Belgia võitlejatele, kellega koos Hauptsturmführer Paul Maitla üksus 29. juulil 1944. aastal toimunud lahingus hoidis ära Grenaderimäe vallutamise Nõukogude vägede poolt.

Korraldajad soovitavad üritusele kaasa võtta rahvuslippe, lilli ja pärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles