Kohus saatis onu Meelise trellide taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Hansar.
Meelis Hansar. Foto: Mihkel Maripuu

Eile mõistis Harju maakohus 13 aastaks vangi Tallinna tänavalaste seas onu Meelisena tuntud Meelis Hansari, kes kohtuotsuse järgi ahistas lapsi alates 1997. aastast.

Kohus leidis, et Meelis Hansar (31) on kuritarvitanud enam kui kümmet 8–13-aastast last, muu hulgas astunud nendega suguühtesse. Põhiliselt tegutses ta Tallinnas, kuid ka Lääne-Virumaal ja Põlvamaal Räpinas.

Süüdistuse kohaselt polnud Hansar ohuks üksnes poisikestele ja väikestele tüdrukutele, vaid samuti 14-–16-aastastele noorukitele, keda ta erootilistes poosides pildistas.

Viimaste puhul mõisteti ta õigeks, sest tänavu juulis muutus vastava paragrahvi sisu ja karistatav on erootiliste fotode tegemisel noorema kui 14-aastase modelli kasutamine.

«Väikesed» vastuteened

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri Lea Pähkli sõnul kuritarvitas Hansar mitut last Tallinnas Kivimurru tänav 8 ja Nafta tänav 6 majades, kus ta üüris endale korterit. Ent Hansar pani oma perverssusi laste kallal toime ka tänaval, näiteks Lasnamäe ehitusplatsidel ja hoovides.

Hansari ohvrite seas olid prokuröri väitel mitu lastekodulast ja hulkurit, kel pea tihtipeale liimist sassis. «Hansar kulutas nagu klassikaline pedofiil ikka kogu oma raha laste peale – andis neile süüa-juua ja ulualust, kuid nõudis selle eest ka ise «väikest» vastuteenet,» rääkis Pähkel.

Süüdistuse kohaselt tikkus Hansar ühel 2004. aasta suveõhtul Tallinnas ligi ka 8-aastasele Maksimile (nimi muudetud). Hansar pakkus lapsele raha, et too temaga põõsastesse tuleks. Poiss keeldus ja hakkas karjuma. Et last vaigistada, pani Hansar oma käe ta suule, ent Maksim andis Hansarile mitu jalahoopi, rabeles tema käest lahti ja jooksis koju.

«Paraku oli see üks väheseid kordi, kus laps pedofiilile vastupanu osutas,» nentis Pähkel. «Tavaliselt oskas Hansar lastega äärmiselt kavalalt manipuleerida. Lastekodust või erikoolist putku pannes on ju hea, kui keegi sulle ulualust pakub ja kartuleid praeb. Hansar tegi seda.»

Prokurör Pähkel peab Hansarit klassikaliseks pedofiiliks, kelle pealt oleksid nagu kõik pedofiile iseloomustavad raamatud maha kirjutatud. Kuid Hansar olevat sellele lisaks ka suurepärane manipuleerija ja kuldsuu.

«Väliselt uskliku inimesena tsiteeris ta meile kohtus Vahitorni ja oli kindel, et meie oleme pahad ja tema hea,» märkis Pähkel. «Oma kaks päeva kestnud viimases sõnas, mis koosnes 130 käsitsi kirjutatud lehest, teatas Hansar, et mina olen teda kaks aastat ahistanud…»

Lootis vabaneda

«Kohtuotsustki tuli Hansar kuulama, asjad [kambrist] kaasas. Kuna ta alla kümneaastaste laste seksuaalset kuritarvitamist omaks ei võtnud, siis nähtavasti uskus ta, et saabki vabaks,» rääkis prokurör.

Hansaril on 15 päeva aega, et kohtuotsus edasi kaevata.

Avalikkusele ei ole Meelis Hansari nimi võõras. 2001. aastal seletas Räpina paberivabriku paberilõikaja Hansar SL Õhtulehes, et loob oma tollases kodukandis tiigerpüütonite farmi, et hõrk liha restoranidele müüa.

Hansari maofarmist pole pärast seda kuulda olnud. Küll mäletatakse Räpina paberivabrikus, et Hansar oli tubli töömees ja kõva usuteemadel vaidleja. Pärast vabrikust lahkumist 2001. aastal polevat temast enam sealkandis kuulda olnud.

Meelis Hansar

Sündinud 19. augustil 1975, keskeriharidus, varem karistamata. Töötas Räpina paberivabrikus paberilõikajana, Tallinnas autopesijana. Kuigi tema emakeel on vene keel, valdab ta laitmatult ka eesti keelt.

Hansari süüdistusest

• 1997 – kuritarvitas 10-aastast poissi

• 1998–2004 – kuritarvitas alaealist Valerit, kes hiljem vägistas ise ja lõpuks Maardu vanglas tapeti

• 2002 – korduvalt kuritarvitas arusaamisvõimetut 8-aastast poissi, kahte 12- ja ühte 13-aastast poissi ning ühte 13-aastast tüdrukut

• 2003 – kuritarvitas Räpinas arusaamisvõimetut 9-aastast poissi

• 2004 – kuritarvitas 11-aastast arusaamisvõimetut poissi, üritas ahistada 8-aastast Maksimi (nimi muudetud); ähvardas surmaga uurijat, kes uuris tema kunagise ohvri Valeri süüasja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles