Kool püstitab juubeliks kuninga kuju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptor Hannes Starkopfi ateljees valminud Rootsi kuninga Gustav Adolfi kuju savist mudel on praegu juba pronksivalus ja kahe nädala pärast leiab büst koha kooli fuajees.
Skulptor Hannes Starkopfi ateljees valminud Rootsi kuninga Gustav Adolfi kuju savist mudel on praegu juba pronksivalus ja kahe nädala pärast leiab büst koha kooli fuajees. Foto: Lauri Vilt

Gustav Adolfi gümnaasium tellis juubeli puhul kooli asutaja, Rootsi kuninga Gustav II Adolfi pronksbüsti. Kuju 120 000-kroonisest maksumusest on koos vaid pool.

Tänavu tähistab Gustav Adolfi gümnaasium (GAG) oma 375 aasta juubelit ja tellis sel puhul skulptor Hannes Starkopfilt kuninga pronksist portreebüsti. Kuju avatakse kooli fuajees 6. novembril.

GAG on vanim järjepidevalt tegutsev haridusasutus Eestis ja kuulub viie vanima järjekestvalt tegutseva Euroopa gümnaasiumi hulka.

Starkopf kinnitas, et Gustav Adolfi kuju on kohe-kohe valmis saamas, praegu on see ARS Monumentaalis pronksivalus. «Koolid ei ole eriti sagedased tellijad ja see tellimus tuli mulle tõesti meeldiva üllatusena,» ütles ta.

Hea side skulptoriga

GAGi direktor Hendrik Agur märkis, et Starkopfiga on koolil eriliselt hea side. «Tema tehtud ingliskulptuur kooli hoovis on omamoodi praeguste inimeste ning vanade koolihoonete vaimsuse ja ühtekuuluvuse sümboliks,» kinnitas ta.

Koolidirektor viitas, et skulptoril on õnnelik käsi. «Pealegi on inglil veidi müstiline mõju – nimelt on autor soovinud, et ingli tiiva all oleks kõik meie kooli õpilased kaitstud, ja tundub, et see peab paika. Meie inimesed on õnnelikud!» nentis ta.

Seetõttu oli skulptori valik Aguri sõnul ka Gustav Adolfi büsti puhul lihtne.

Tänavu juunis alustatud töö on koolidirektori hinnangul läinud väga kiiresti. Paraku pole niisama kiiresti läinud rahakogumine. Kuju 120 000-kroonisest maksumusest on koos esialgu ainult pool.

«See on kõige valulikum asi,» nentis Agur. «Oleme mitmest kohast ka abi palunud, kuid annetustest raha eriti kergesti ei kogune. Üleval on annetuskast, meid saab toetada ka rahaülekandega ja isegi mobiiltelefonilt.»

Alusmaterjaliks maalid

Direktor avaldas lootust, et raha võiks anda Kesklinna valitsus. Paraku teatas Kesklinna vanem Marek Jürgenson eile, et raha skulptuuri jaoks koolile siiski ei anta.

Starkopfi sõnul algas tema töö Gustav Adolfi kallal vanade maalide, gravüüride ja skulptuuride uurimisest. «Siis tuleb hakata tegelema kompositsioonilise lahendusega, valida kuju asukohta sobiv alus, panna selle järgi paika suurus.»

Büst hakkab asuma enam-vähem vaataja silmade kõrgusel.

«See annab kujule juurde kuninglikku suurust,» põhjendas Starkopf. «Nüüdseks on minu töö enam-vähem tehtud, tegelen postamendiga. See ei tule päris tavaline, vaid betoonist ja vineerist, väikese arhitektoonilise rütmiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles