Kindlustusfirma meelitas koolis lapsi pensionifondiga liituma

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik

Kolmes Viljandi koolis pensionifonde tutvustamas käinud kindlustusfirma InBro & Partners esindaja meelitas õpilased liituma LHV pensionifondiga, pakkudes neile 500-kroonist kinkekaarti.

Lisaks kohustusliku kogumispensioni lepingule sõlmis InBro & Partnersi struktuurijuht Maia Paavel noortega lisalepingu, mis kohustab neid viie aasta jooksul olema LHV fondiga seotud, vastasel juhul tuleb neil 500 krooni ehk kinkekaardi väärtus tagasi maksta, kirjutab Sakala.

Anonüümseks jääda soovinud Viljandi Maagümnaasiumi abituriendid Mari ja Linda (nimed muudetud) rääkisid, et ühiskonnaõpetuse tundides käisid paar nädalat tagasi kindlustusfirma esindajad, kes tutvustasid LHV-d parimast küljest ja näitasid kõiki teisi pensionifonde halvematena.

«Nad ütlesid, et kui liitume LHV fondiga, saame Euronicsi või Sportlandi 500-kroonise kinkekaardi,» kõneles Mari.

«Nad rõhutasid, et teised fondid kingitusi ei paku. Minu klassiõde sõnas sellele naisele, et ei ole sobilik ainult ühest fondist rääkida. Naine kostis seepeale, et kui nemad ei oleks tulnud, oleks tulnud keegi teine.»

Lindat meelitas Hansapanga fondi LHV oma vastu vahetama kinkekaart. «Mulle rääkis see naine, et tal on leping kõigi pensionifondidega, aga tema peab tutvustama ainult turu parimat Ta ütles ka seda, et kui ma lepingust loobun, tuleb mul kinkekaardi raha tagasi maksta.»

Maagümnaasiumi ühiskonnaõpetuse õpetaja Heiki Raudla kohtumisel ei viibinud, sest tema hinnangul saavad külalised sel juhul lastega parema kontakti.

«Mina pensionisüsteemi teemat ei valda ja lootsin, et kindlustusfirma esindajad räägivad fondidest tasakaalustatult,» nentis Raudla. «Pärast kuulsin õpilastelt, mis juhtus. Sain väga hea kogemuse, sest ma ei osanud selle peale tullagi, et probleeme tekib.»

Maagümnaasiumi direktori Aavo Soopa andmete järgi pole teised fondid selles koolis ennast reklaamimas käinud, kuid Hansapank on kinkinud oma pakkumisi tutvustavaid raamatuid.

Oktoobri algul käis Maia Paavel kõnelemas ka Carl Robert Jakobsoni Gümnaasiumi lõpuklassile.

«Tütar helistas mulle keset päeva, et tal on vaja ID-kaarti, sest ta läheb teise fondi,» jutustas ühe abituriendi ema Mare Uri. «Eks iga fondi esindaja tee reklaami, et temal on kõige paremad ja toredamad tooted, aga ma ei pea õigeks, et sellest kõneldakse lastele koolitunnis.»

Ema oli tütre peale pahane. «Ütlesin talle, et nii uisapäisa ei tohi tegutseda. Niisugune laste äraostmine on väga inetu. See oli massiline üleminek — terve klass läks LHV-sse.»

InBro & Partnersi struktuurijuht Maia Paavel sõnas, et on lisaks Jakobsoni ja maagümnaasiumile käinud kõnelemas Vana-Võidus kutsekoolis.

«Rääkisin tunnis kõikidest sammastest ja pensionisüsteemist ning LHV-ga liitumine oli soovitus, mitte kohustus,» selgitas ta. «Lapsed said aru, et LHV-l on kõrgeim tootlikkus, ja ma pakkusin neile võimalust sellega liituda.»

LHV Pensionifondide juht Tõnno Vähk lausus, et kinkekaart on mõeldud neile klientidele, kes tulevad pikaks ajaks LHV fondi. «Anname selle personaalse kingitusena ja laiemalt seda ei reklaami,» toonitas ta.

«Lisaleping ei pane inimesele rohkem kohustusi, sest tal on võimalik kas või järgmisel päeval fondi vahetada ja kinkekaart või raha tagasi anda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles