Keskerakonna toetus langes aasta madalaimale tasemele

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: PM

Kuigi Edgar Savisaare juhitud Keskerakond troonib endiselt parteide toetustabelite tipus, on paari kuuga nende poolehoidjate protsent mitu pügalat langenud. Tulemused näitavad selgelt – Savisaar vajab Tallinnas võimu hoidmiseks partnerit.



Postimehe tellitud ja Turu-uuringute ASi läbi viidud küsitlus näitab, et Keskerakonna 53-protsendilisele toetusele Ida-Virumaal ei ole teistel erakondadel midagi vastu pakkuda.



Seevastu Tallinna kontekstis on seis 41 päeva enne kohalikke valimisi põnev: Keskerakonda toetab Tallinnas 25 protsenti ja veel hiljuti riiki juhtinud kolmikul Reformierakond-IRL-sotsid on kokku 33 protsendi pealinlaste toetus.



Opositsioon on lootusrikas


Reformierakonna peasekretär Kristen Michal pidas seda selle küsitluse kõige tähelepanuväärsemaks tõsiasjaks. «See annab lootust, et Tallinn saab linnavõimu, kes teeb asju südamega ja mitte ilusa fassaadi nimel vahetult enne valimisi,» rääkis ta.



«Valimistulemus siiski sõltub väga selgelt sellest, kas ja kes valima tulevad,» viitas Mi­chal ootamatult suurele hulgale ehk 24 protsendile vastajatest, kes teatasid, et nad ei ole veel oma valikut teinud või ei oska seda teha.



Kuigi endise riiki juhtinud kolmiku omavahelised suhted ei ole kiita, on nad kõik siiski rääkinud vajadusest seljad kokku panna, et Tallinnas võimuvahetus läbi viia. «Nii või teisiti vajab Tallinn vahetust,» teatas IRLi juht Mart Laar pärast seda, kui oli ametlikult Tallinna linnapea kandidaadina valimisvõitlusesse astunud.



«Kõik Tallinna positiivsed arengud on kokkuvõttes mattunud korruptsiooniskandaalide, minnalaskmise ja poliit­broilerluse alla,» kritiseeris Laar teravalt linnas toimuvat.



Reformierakonna linnapeakandidaat Keit Pentus väljendas veendumust, et mainitud kolmik võtab valimistel Tallinnas üle poole kohtadest. «Paremast Tallinnast lahutab linnakodanikke üksnes kolm takistust: «ei julge», «ei viitsi, sest niikuinii midagi ei muutu» ja «ei usu»,» kihutas Pentus teoreetilisi tulevasi partnereid võitlusele.



Sotsidele jääb praeguses olukorras üsna mugav positsioon. On selge, et praeguse vähemusvalitsuse osalised Reformierakond ja IRL ilma kolmanda osapooleta Tallinnas hakkama ei saa.



Konsultatsioonid käivad


Järjest enam kostab ka Keskerakonnast kartusi, et seekord peavad nad otsima juba enne valimistulemuse selgumist kellegi toetust, et oma valitsemisperioodi pealinnas pikendada.



Juba on olnud kuulda konsultatsioonidest Savisaare ja sotside pealinna esinime Jüri Pihli vahel, kuid mõlemad ütlevad kategooriliselt, et mingeid kokkuleppeid pole sõlmitud.



Jutuajamisi on olnud ka «vanade sõprade» Keskerakonna ja Reformierakonna ladviku vahel.


Pihl ütles, et enne valimistulemuste selgumist ei tehta ühtegi kokkulepet. «Ja välistada ei maksa täna ei üht ega ka teist varianti,» nentis ta.



«Meie endised partnerid riigis on naiivsed, kui ütlevad praegu selgelt välja võimu ülevõtmise soovi, sest Keskerakonna valijad moodustavad kõige tugevama ühisrinde ja tulevad kodudest välja valima just juhul, kui nende erakond on hädaohus,» nentis Pihl.



Keskerakonna toetus on langenud ka riigikogu valimiste kontekstis. Augustis oleks nende poolt hääletanud 17 ja suurima konkurendi Reformierakonna poolt 16 protsenti valijatest. Riigikogu valimistel saavad osaleda vaid kodanikud. Juunis toetas Keskerakonda 20 protsenti Reformierakonna 15 protsendi vastu.



Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ei osanud kodupartei langusele ja Reformierakonna väikesele tõusule loogilist seletust leida. «Eriti arvestades seda, et majanduse ja töötuse seis ei ole sugugi paranenud,» ütles ta.



Simson leidis, inimesed ei ole enesele ehk teadvustanud, et valitsuse ülesandeks on majanduskitsikusest välja pääsemiseks lahendusi pakkuda. «Ja ilmselt ei ole Keskerakonna pakutud alternatiivid veel inimestele väga hästi tuttavad. Peame rohkem tööd tegema,» tunnistas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles