Rohelised: Eesti valitsus peab lahkuma Ignalina tuumajaama projektist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelise erakonna eestkõneleja Marek Strandberg.
Rohelise erakonna eestkõneleja Marek Strandberg. Foto: Lauri Kulpsoo

Erakonna Eestimaa Rohelised juhatuse arvates peaks Eesti lahkuma Ignalina tuumajaama projektist, sest ilmnenud on uued riskid.

«Esiteks soovib Leedu, et Eesti osaleks võimalike tuumaõnnetuste kahjude korvamises ning, et ka Eestisse hakataks tuumajäätmeid ladustama,» selgitas roheliste juht Marek Strandbergi.

«Teiseks on tekkinud oht, et seoses Eestisse tuumajäätmete ladustamisega, võib tulevikus kerkida risk, et keegi hakkab Eesti maapõues leiduvat uraani kaevandama. Sellisele stsenaariumile seisavad aga rohelised resoluutselt vastu,» lisas ta.

Strandberg osundas ka tuumajaama projekti mitmetele vastuolulistele ja eetiliselt küsitavatele nüanssidele. Näiteks on Strandberg hinnangul eetiliselt küsitav, miks peaks Eesti oma tuumajäätmeid Leedus hoidma.

Mitmed roheliste juhatuse liikmed rõhutasid, et tuumajaama rajamiseks Eesti poolt planeeritud 16 miljardit krooni tuleks suunata taastuvenergeetika ning elektri hajutatud tootmisallikate arendamisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles