Matsalu mõisnik käib taas talumeestega kohut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matsalu mõisa ait.
Matsalu mõisa ait. Foto: Ülla Paras

Matsalu mõisa omanik, 61aastane rootslane Carl Johan Stefan Ridderstedt ei anna kohalikele talumeestele endiselt asu ja käib nendega kohut juba peaaegu kümme aastat.

Mõned aastad vahet pidanud Ridderstedt kaebas äsja kohtusse oma naabrimehe Mati ja nõuab talt 366 000 krooni. Ridderstedti meelest on talumees Mati talle selle summa võlgu, sest rikkus seitse aastat tagasi sõlmitud kokkulepet, kirjutas Lääne Elu.

Avalduse kohaselt tahtsid mõlemad mehed mõisa ümbert maad erastada, leppisid alguses kokku maade jagamises, kuid hiljem erastas Mati kogu tüki endale. Nüüd leiabki Ridderstedt advokaat Janek Valdma vahendusel, et on saanud sadu tuhandeid kroone kahju.

Mati advokaat Uno Feldschmidt ütles, et maa kanti Mati nimele kinnistusraamatusse 2003. aastal. Kõiki toiminguid sai kindla aja, enamasti 30 päeva vältel vaidlustada. Nüüd on aga kõik tähtajad läbi. «Kui hageja hirmsas vihas 2006. aastal ärkas, oli juba hilja,» ütles Feldschmidt.

Maa erastamise üle otsustasid vallavalitsus ja viimase instantsina maavanem. Nende otsuseid Ridderstedt vaidlustanud ei ole.

Eestis 1997 registreeritud Intercontinental Enterprises Eesti ASi esindaja Ridderstedt on Matsalu mõisa omanikuna kohalike talumeestega varemgi maaerastamise pärast kohut käinud. Samuti käis ta kohut Lihula vallavalitsusega, kes ei tunnistanud teda põllumajandustootjaks ega andnud luba erastada mõisa juurde kuni 50 hektarit maad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles