Salaviin on vallutanud neljandiku kange alkoholi turust

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinapudelid.
Viinapudelid. Foto: Küllike Rooväli

Alkoholitootjate liidu hinnangul on salaalkohol vallutanud neljandiku Eesti kange alkoholi turust.

Alkoholitootjate liidu hinnangul müüsid Eesti kange alkoholi tootjad tänavu esimese kaheksa kuuga Eestis ligikaudu 7,9 miljonit liitrit kanget alkoholi, mis on 10 protsenti vähem kui mullu sama perioodi jooksul, teatas liidu juht Janek Kalvi pressiesindaja vahendusel.

«Kogu Eesti alkoholiturg on heitliku aktsiisipoliitika tagajärjel juba teist aastat järsus languses ja sellega ei kaasne inimeste väiksemat alkoholi tarbimist,» tõdes ta.

Tema sõnul näitab trend hoopis illegaalse, kvaliteedigarantiita ja riigimaksudeta alkoholi osakaalu tõusu tarbimises.

Kodumaiseid alkoholitööstusi päästab Kalvi sõnul praegu vaid müük välisturgudele, kuid selle eelduseks on konkurentsivõimeline toodang ja väljaarendatud ekspordisüsteem.

Käesoleva aasta esimese kaheksa kuuga eksportisid Eesti kange alkoholi tootjad 2,8 miljonit liitrit kanget alkoholi, mis on 15 protsenti vähem kui mullu samal perioodil.

2008. aasta 1. juulil toimunud alkoholi aktsiisi 20-protsendiline tõus tekitas Eesti alkoholiturul olulisi kõikumisi, mistõttu ei ole üksikute kuude müügid aastataguste müükidega majanduslikus mõttes võrreldavad.

Seetõttu kasutab Alkoholitootjate liit võrdlevate trendide saamiseks aasta algusest summeeritud müüginäitajaid, mis peegeldavad olukorda Eesti alkoholiturul adekvaatsemalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles