Intrigeeriv laul tõi slämi-tüdrukuile edu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slämi lauljatel Mariliisil (vasakul) ja Jaanikal on sedavõrd head hääled, et live’is laulavad nad alati otse.
Slämi lauljatel Mariliisil (vasakul) ja Jaanikal on sedavõrd head hääled, et live’is laulavad nad alati otse. Foto: Priit Palomets

Ajal, mil enamik tüdrukutebände paistab muudkui laiali minevat (Nexus, Dynamint jt), on märkamatult esile tõusnud uus kollektiiv nimega Släm. Peagi esimese albumini jõudev neidudepunt sai tuntuks kaveriga Statuse loost «Mul on jumala pohhui».

Intrigeeriva sõnumiga lugu «Mul on jumala pohhui» sai tuntuks tänu lauljanna Jaanika Merelahele (18), kes tegi sõbrannadega Statuse loole naljaviluks video ja riputas selle netti. Video avastasid teiste seas ka praegused Slämi produtsendid Meelis Eskola ja Mihkel Lillenthal, kellele loo säärane esitus meeldis ja kes jõudsid videotegijate jälgi ajades Jaanikani.

Hoolimata sellest, et Jaanika ise videos ei laulnud, koorus peagi päevavalgele tõsiasi, et häält neiul siiski on, ning Eskola ja Lillenthal tegid talle ettepaneku lugu linti laulda.

Koos laulnud aasta

Släm sündis aga siis, kui projekti kaasati Mariliis Loos (19), kelle hääl Jaanika omaga suurepäraselt sobis. Mõlemad neiud on varemgi bändi teinud, kuid nüüdsest näevad tulevikku ainult Slämiga.

Jaanika kuulus Dynaminti esimesse koosseisu ja laulis ka Cherrylandis ning Mariliis on kätt harjutanud ansambel Run A Way solistina. Koos on lauldud nüüd pea aasta, saatjaks ka kaks tantsutüdrukut.

Kuigi neiude esiksingel «Mul on jumala pohhui» võtab mõne vanema, vene keelt oskava inimese võib-olla kulmu kergitama, tüdrukud hirmu ei tunne, sest eesti noorte jaoks tähendab see kõnekeeles laialdaselt kasutust leidnud slängisõna ükskõiksust.

Vene noortele teeb asi jällegi nalja, sestap on lugu idanaabrite raadiojaamades leidnud ootamatult sooja vastuvõtu. «Venemaal on see laul megapopulaarne,» tõdeb tüdrukute produtsent Eskola.

Laia kõlapinda leidnud esiksingel pole särtsakatel Slämi tüdrukutel siiski ainuke asi, mille üle uhkust tunda,

sest oma eripäraks ja suureks plussiks peavad lauljad live-esinemistel alati otse laulmist ja suurt publikuga suhtlemist.

«Oleme tantsumuusikaprojekt ja need tavaliselt ei laula lava peal live’is,» nendib Jaanika.

Et lavalt otse laulmine tõesti hinnatud on, selles veendusid tütarlapsed siis, kui jäid oma hea lauluoskusega silma sellistele tantsumuusika tippnimedele nagu Pakito, Cascada ja Groove Coverage, kelle soojendajateks nad Eesti esinemistel on olnud.

Otse või lindilt?

Ka Slämi kontserti kuulama tulnud publik ei tee Jaanika ja Mariliisi sõnul tihti vahet, kas nad laulavad ise või tuleb hääl lindilt. «Olen kuulnud, kuidas inimesed selle üle arutlevad,» räägib Mariliis, kes usub, et sedalaadi kommentaare tuleb komplimendina võtta.

Slämi tüdrukute kaunist häält ja energilist lavashow’d saab nautida juba sõbrapäeva paiku Rocca al Mare suurhallis toimuval All Starsi muusikaüritusel, kus peale nende astuvad üles veel Pendulum, Benassi Bros feat. Dhany, Cascada ja Tanel Padar & The Sun.

Arvestades seda, et Släm on juba praegu silma jäänud Euroopa kuumadele tantsumuusika staaridele, ei ole võimatu, et peagi saab mõnda nende lugu DJ Cascada remiksina kuulata.

-------------------------------------------------------

Kas tüdrukutebändide aeg on ümber?

Sven Lõhmus, produtsent:

Kuidas seda nüüd seletada. See on puht juhus, et see praegu nii on. Ega loodus teadupärast tühja kohta ei salli ja ma usun, et tüdrukutebändid ei ole mingisugune mööduv moenähtus.

Sõna «tüdrukutebänd» võib mõista mitmeti, näiteks kui ansamblist Blacky trummar välja arvata, siis see on ju ka tegelikult tüdrukutebänd. Samas mõeldakse Eestis tüdrukutebändi all ikkagi diskotümpsu järgi kekslevaid maanoorikuid, kuid tegelikult ei ole see nii ega naa.

Ma usun, et kuigi selliseid punte on praegu vähe, tuleb neid mõne aja pärast jälle juurde.

Eurodisko aeg on, jah, möödas, nüüd on lihtsalt teised muusikastiilid, kuid ära kadunud tüdrukutebändid pole. Kõik nad on oma ajastu märgid.

Renee Meriste, mänedžer:

Tüdrukutebändide aeg ei ole ümber! Arvan, et keegi lihtsalt ei tegele sellega ja koht on tühi. Probleemne on see sellepärast, et inimesi on palju, arvamusi on palju ja siis on tülisid palju.

Tegelikult ei tehta ju Eestis üldse uusi artiste. Mitu uut artisti on tulnud viimase pooleteise aastaga? Ma võin eksida, aga ma arvan, et null. Tegeldakse nendega, kes on. Uusi artiste tuleb alati otsida ja see on aeganõudev.

Usun, et saatest «Eesti otsib superstaari» tuleb 99,9% tõenäosusega uus tüdrukutebänd. See ei pea tekkima nende hulgast, kes finaali jõuavad. Tele teeb produtsentide, muusikastuudiote ja mänedžeride eest töö ära, neil on ainult vaja telekat vaadata. Selline saade peaks igal aastal olema, siis tekib uusi artiste ja uut muusikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles