Sündinud 20. aprillil

Villi Frits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villi Frits,
SS Õhtuleht
Villi Frits, SS Õhtuleht Foto: Postimees.ee

Eile helistas mulle Mart Laar. Eesti põllumajanduse, Rootsi panganduse ning Jaak Aaviksoo poliitikukarjääri hävitaja viibis äärmiselt kõrgendatud meeleseisundis ning küsis, kas ma ikka tean, kelle sünnipäev on 20. aprillil.

«Loomulikult tean,» vastasin mina. «20. aprillil on sündinud palju tuntud inimesi. Täna tähistavad sünnipäeva presidendiproua Evelin Ilves, kirjanik Aimeè Beekman, poliitik Peep Aru, ärimees Guido Sammelselg, teatrijuht Raivo Põldmaa, teleajakirjanik Margus Saar, välisminister Urmas Paet ja jalgpallur Meelis Rooba. Kavatsen nende kõigi terviseks pitsikese konjakit võtta!»

«Sama siin, ehkki mina olen rohkem õlle peal – see ju vana ajaloolaste jook!» raporteeris noor sõber. «Aga peale Ilvese, Beekmani, Aru, Sammelselja, Põldmaa, Saare, Paeti ja Rooba on ometi teisigi, kelle auks võib täna pisut toopi tõsta ja Rammsteini kuulata!»

«Muidugi,» nõustusin ma. «Võtame ka režissöör Arvo Kruusementi, skulptor Robert Rannasti, muusik Tõnu Sal-Salleri, ajakirjaniku Ants Tamme, keeleteadlase Tiiu Erelti, klarnetist Vello Sakkose, muusik Neeme Punderi ja laulja Pille Lille terviseks!»

«Natürlich, kamraad Frits!» kiitis Laar. «Skool! Omalt poolt lisaksin, et kindlasti tuleb tähistada ka firmajuht Tauno Tuula ja korvpallur Alar Varraku sünnipäeva!»

«Ilmtingimata! Patt oleks Tuula ja Varraku terviseks võtmata jätta.»

«Kui jutt juba Urmas Paeda peale läks – vanaks meie Nõmme majavalitsusest tuule tiibadesse saanud välispoliitikageenius saab siis?» küsis Laar äärmiselt ükskõikse häälega.

«33,» vastasin mina. Laar ohkas kumedalt.

«Jaa, Kristuse iga – see pole naljaasi. Eriti nõnda nappide kogemustega välisministrile nagu Urmas Paet seda kahtlemata on. Ütlesin Ansipile täitsa siiralt, et toetan noormeest tema raskes ametis sajaprotsendiliselt ja nii kui midagi on, siis kohe helistagu!»

«See on tõelise riigimehe jutt, Mart!» noogutasin heakskiitvalt. «Noori tuleb ikka aidata. Noored on meie tulevik. Sellepärast tähistagem ka Urmas Paeda sünnipäeva nagu kord ja kohus.»

«Absoluutselt! Võtame Urmas Paeda terviseks!» põrutas Laar. «Jah, palju toredaid inimesi on sündinud 20. aprillil. Ent mulle meenub praegu, et me oleme ühe olulise sünnipäevalapse täitsa ära unustanud!»

«Kelle? Mulle ei meenu küll rohkem nagu kedagi!»

Laar põrutas:

«Ajakirjanik Barbi Pilvre saab täna 44-aastaseks. Heil Barbi!»

Ohkasin kergendatult.

«Hiljaks oled jäänud, kallis Mart! Barbi sünnipäev oli eile, 19. aprillil. Oijah, kuidas ikka aeg lendab! Alles jooksis väike Barbi meil siin hoovi peal, põlved kriimulised ja moosisai käes ning kilkas, et kui suureks saab, siis hakkab valvefeministiks! Helistasin ja soovisin talle õnne kogu majarahva poolt, et ikka jätkuks sule- ja säärejooksu ning mõtteid, mida seitungisse torgata.»

«Pagan küll, see läks küll kehvasti!» kohkus Laar. «Magasin Barbi Pilvre sünnipäeva maha! Olen ikka arvanud, et Barbi on samuti Hitleriga ühel päeval sündinud. Vähemalt tema artiklitest jääb sihuke mulje, et tegemist on mõttekaaslasega.»

«Pole hullu,» lohutasin mina, «peaasi et sa Vladimir Iljitš Lenini sünnipäeva ära ei unusta.»

«Seda ei unusta ma kunagi!» mügistas Laar rahulolevalt. «Meie peres tähistatakse Lenini sünnipäeva igal aastal. See on kohe selline traditsioon. Nii et võta aga pudel kaenlasse ja astu pühapäeval läbi, kallis kamraad.»

«Jawohl, mein Führer!» vastasin läbi huumoriprisma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles