Suri Erna salga liige Ülo Jõgi

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suri Erna salga liige Ülo Jõgi.
Suri Erna salga liige Ülo Jõgi. Foto: Raivo Tiikmaa

Eile jättis eluga hüvasti Erna Seltsi aupresident, ajaloolise Erna salga liige, 86-aastane Ülo Jõgi.

Vaatamata raskele eluteele, mis juba noorusaastatel käändus sõjaradadele suutis Ülo Jõgi säilitada vitaalsuse ja eluterve hoiaku kõrge vanuseni, seisab Kaitseliit järelehüüdes.

Erna seltsi aupresidendina oli ta elupäevade lõpuni seltsi käekäigust huvitatud, elas seltsi tegemistele hingega kaasa ja osales Erna retke avamisüritustel.

Ülo Jõgi sündis Tallinnas 12. märtsil 1921, lõpetas Jakob Westholmi gümnaasiumi ja astus Tallinna Tehnikaülikooli. 1941. aasta märtsis põgenes ta kolme kaaslasega suuskadel üle jää Soome.

Seal sai Ülo Jõgist üks neljateistkümnest Erna salgas, kes Sökö saarel omandasid raadiotelegrafisti oskused ja kutse. Juulis 1941 saadeti nad langevarjuritena Eestisse, kus nad saatsid luurajana teateid Soome.

Saksa okupatsiooni ajal töötas Ülo Jõgi õpingute kõrval Tallinna raekojas. Ta põgenes märtsis 1943 koos abikaasaga mobilisatsiooni eest Soome, kus astus vabatahtlikuna Soome sõjaväkke.

Juulis 1944 sõitis viimast korda radistina Eestisse. Uue nõukogude okupatsiooni tõttu tagasisõiduvõimalust enam polnud. Ta arreteeriti 11. detsembril 1944 ja kaks aastat hiljem määrati sunnitööle Siberisse. 1971. aastal pöördus Ülo Jõgi tagasi Eestisse.

Mälestus Ülo Jõgi kõrgest kaitsetahtest ja pühendumusest isamaale jääb püsima kaitseliitlaste ja Erna seltsi liikmete südamesse, seisab järelehüüdes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles