Narvalanna tõi näha ilu varjatud aardeid

Margus Kiis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Lupanova fotode hulgas on näitusel Y-galeriis ka
«From casual to perfect» (esiplaanil).
Anna Lupanova fotode hulgas on näitusel Y-galeriis ka «From casual to perfect» (esiplaanil). Foto: Sille Annuk

Narvast pärit Anna Lupanova näitus oli vastupidiselt paljude kahtlusele Y-galeriisse planeeritud ammu enne seda, kui Eesti riigimeestel tekkis järsku vajadus integratsiooni järele.

Aga igatahes on tema fotode väljapanek «Hidden treasures of beauty» («Ilu varjatud aarded») vene noorte huvi Y-galerii vastu oluliselt suurendanud. Kuid see pole näituse sisulise poole suhtes üldse tähtis.

Tartu Ülikooli 2004 farmatseudina lõpetanud Lupanova pole fotograafiat mitte kusagil õppinud, isegi laste fotoringis mitte. Koolituse puudus annab näitusel n-ö ideoloogilises plaanis veidi tunda.

Väikesed seeriad

«Hidden treasures of beau-ty» koosneb väikestest seeriatest, millest osa on teatraalsed lavastused, teised eksistentsiaalsed seisundipildid, kolmandad meelad poolaktid, neljandad justkui moefotod. On ka kaks kaunist loodusvaadet.

Tartu Kõrgema Kunstikooli kanged teoreetikud haaraksid sellise koosluse peale kahe käega oma kolbast kinni.

Näituse läbivad teemad on tänapäeva noorte naiste sisemaailma hämaramad ja varjatumad pooled, piiride kompamine, romantikaihalus, mängud, vaimustumine loodusest, mõnuained, unistused meheleminekust, suitsiidsus ja kibe-põnev masohhistlik seksuaalsus.

Lupanova fotodel segunevad naiivsus ja süngus omapäraseks, kõrvaltvaatajale natuke arusaamatukski maailmaks.

Oskusi ja annet on Lupa-noval ülearugi. Nii fotode kompositsioon ja valgustus kui ka töö modelliga on tema piltidel enamasti suurepärane, samuti meeleolude loomine.

See kõik pole tegelikult üldsegi lihtne isegi digitaalia ja arvutimanipulatsioonide ajastul.

Looduslik anne

Võibolla järgib ta liialt palju professionaalide ettekirjutatud reegleid ja see vähendab loovuslikku efekti. Soovitan vabamalt võtta.

Lupanoval kui varjamatul looduslikul andel on lausa kohustus teha näitusi veel ja veel, ning edasi minna on maad küll ja küll.

Anna Lupanova näitus «Hidden treasures of beauty» on Y-galeriis Tartus 10. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles