Tallinn on kaotanud perekond Sõnajalgade maja suhtes lootuse

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Tallinna kultuuriväärtuste amet peab Vana-Viru tänavas asuva, perekond Sõnajalgadele kuuluva omaaegse apteegimaja puhul tõenäoliseks, et omanike eesmärk on hoone iseeneslik lagunemine.

Aastaid Viru ringi servas tühjalt seisnud kaitsealuse hoone perspektiiv on tume, sest kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakond muidu uudsele ja omanäolisele majale palju lootust ei anna, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Katus sajab läbi ja siin on väga ulatuslik majavamm ja nüüd ka juba vahelagede varingud - see tähendab seda, et mälestise säilimine ei ole kuidagi enam tagatud,» ütles ameti peaspetsialist Oliver Orro.

Omand on Eesti Vabariigis tugevasti seadusega kaitstud, mistõttu eraomanikku tegutsema sundida on keeruline. Kultuuriväärtuste ameti suutlikkusel on ka piirid - omanikule saadetud kurjad kirjad ja inspekteerimised pole sageli tulemuslikud.

«See ei ole tegelikult väga ajalooline, kui välja jätta see seik, et siin olevat Oskar Luts kirjutanud «Kevadet». Selleks võiks siis tahvli panna, aga ma arvan, et selle maja renoveerimine on üsna küsitava väärtusega,» arvas üks kinnistu omanikke Andres Sõnajalg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles