Põllumeeste Kogu: me ei taha korrata ERSP vigu

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumeeste Kogu juht Tõnu Ojamaa.
Põllumeeste Kogu juht Tõnu Ojamaa. Foto: Ove Maidla

Põllumeeste Kogu (PK) peatas liitumise Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL), ehkki mõlema erakonna üldkogud olid varem selle poolt otsuse langetanud.

Peamine põhjus, miks Põllumeeste Kogu juhid lõppfaasis oleva liitumise peatasid, on hääleõiguse kaotamine liitumisel. Väidetavalt lubas IRL liitumislepinguga, et kaks PK liiget pääseb ühendpartei juhatusse.

PK liikmed Tõnu Ojamaa ja Rein Koch ongi nüüd erakonna juhatuses, kuid hääleõiguseta.

«Pole mõtet taganeda antud lubadustest ning kui on varem kokku lepitud, siis tuleb neid kokkuleppeid ka täita. Me ei taha, et meiega juhtuks nagu ERSP liitumisel Isamaaga, kui nad lihtsalt sulandati erakonda ja tänaseks ei ole neil sõnaõigust säilinud ,» oli PK esimees Tõnu Ojamaa täna Postimees.ee'le antud usutluses kindlal seisukohal.

IRLi peasekretär Margus Tsahkna meelest on üllatav, et PK praegu sellise avaldusega välja on tulnud.

«Me oleme teinud ühinemisotsuse ja selle aluseks on ühinemisleping. Asjad on praegu sellises faasis, et PK esindajad pidid viima paberid registrisse. Meie oleme täitnud täielikult ühinemislepingu tingimusi,» sõnas Tsahkna Postimees.ee’le, tõdedes, et otsus liitumiseks on juba tehtud ja üldkogude poolt heaks kiidetud.

Samuti kinnitab Tsahkna, et liitumislepingus ei olnud kindlasti sees tingimust, mis oleks PK liikmetele kindlustanud kohad erakonna juhtorganites.

Tsahkna sõnul oleks lepinguga erakonna juhtorganites hääleõiguse andmine vastuolus partei põhikirja ja seadustega ning hääleõiguslik juhtorgan valitakse erakonnas demokraatlikul teel.

Ojamaa väidab aga, et mitmeid lubadusi sai PK ühenderakonnalt pigem suuliselt. «Uskusime liialt sinisilmset juttu ja oleksime pidanud kõik tingimused ikka juriidiliselt paberile panema,» sõnas Ojamaa.

Lisaks toob Ojamaa liitumise peatamise põhjusena välja, et ühinemisel vastu võetud põllumajandust ja maaelu käsitlevad programmid ei ole rakendunud koalitsioonilepingus.

«IRLil ei olnud oma maaelu- ja põllumajanduse programmi. Põllumeeste Kogu on põhimõtteliselt andnud ühendparteile selle programmi ja me tahaksime ka ise selle rakendamisel osaleda,» sõnas Ojamaa.

«Nii Isamaliidul kui ka Res Publical oli enne liitumist olemas põllumajandust ja maaelu käsitlev programm. Praeguse programmi koostamisel andis tõepoolest suure panuse Põllumeeste Kogu ja me oleme neile väga tänulikud selle eest,» sõnas Margus Tsahkna ning lisas, et lihtsalt hääleõiguse pärast selliste asjadega kaubelda ei saa.

Mõlemad pooled jäävad siiski optimistlikuks ja loodavad läbirääkimisi jätkata. «Me oleme oodanud IRLi seisukohta sel teemal juba 3. augustist ja oleme endiselt koostöövalmis,» sõnas Ojamaa.

Erakonnad sõlmisid ühinemislepingu eelmisel aastal ning sätestasid selles ühised seisukohad maaelu- ja põllumajanduspoliitika osas. Samuti võeti vastu maaelu- ja põllumajandusprogramm ning maaelu arengukava aastani 2013.

Põllumeeste Kogul on ligi 1500 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles