Ken-Marti Vaher: ennetähtaegne vanglast vabanemine karmistub

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher on olnud ka varem ametis IRL-i peasekretärina.
Ken-Marti Vaher on olnud ka varem ametis IRL-i peasekretärina. Foto: Andres Teiss

Õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher kirjutas oma blogis, et alates 1. detsembrist karmistub ennetähtaegne vanglast vabanemise protsess.


Vaheri sõnul on Kesk- ja Reformierakonna koalitsiooni poolt 1. jaanuaril 2007 jõustatud vangistusseaduse parandused muutnud ennetähtaegse vabastamise liiga avaraks ja automaatseks.

«Käsitlesime nimetet teemat riigikogu õiguskomisjonis põhjalikult sellel kevadel. Tegin ettepaneku karmistada kinnipeetavate ennetähtaegse vabastamise tingimusi ja see leidis juunis ka riigikogu enamuse toetuse,» ütles Vaher.

«Esiteks, alates selle aasta 1. detsembrist peab ka vangla esitama kohtule oma selge hinnangu kinnipeetava ennetähtaegse vabastamise kohta. See tähendab, et vangla juhtkond hakkab edastama kohtule kinnipeetava iseloomustuse, milles antakse vangla hinnang uue kuriteo toimepanemise võimalikkusele, kinnipeetava ohtlikkusele ja tema ennetähtaegse vabastamise kohta,» selgitas Vaher.

«Seni on lähtunud kohus vaid kriminaalhooldaja ja prokuröri hinnangust, kuid lisanduv vangla hinnang lisab kohtu lähtematerjalidele kaalukust ja muudab ennetähtaegse vabastamise «filtri» praegusest tihedamaks,» sõnas Vaher.

«Teiseks, muutsime kaks korda pikemaks tähtaega, mille möödumisel saab uuesti esitada kohtule taotluse kinnipeetava ennetähtaegseks vabastamiseks juhul, kui kohus ei ole teda enne tähtaega vabastanud. Senise kuue kuu asendamine ühe aastaga on üldreegel, mis vähendab koormust kohtutele lahendada pidevalt ennetähtaegse vabastamise küsimusi. Kui ikkagi kohus on otsustanud vangi mitte vabastada, siis peaks olema vähemalt aastaks selge, et isikust lähtuv risk uueks kuriteoks on ilmne,» kirjutas õiguskomisjoni esimees oma blogis.

Vaheri sõnul on nende muudatuste eesmärk tagada, et otsused ennetähtaegse vabastamise kohta oleksid võimalikult läbimõeldud ja kaalutletud. «Enneaegne vabastamine ei saa olla massiline kampaania, mida kohtud automaatse konveiermeetodiga menetlevad.»

«Riik peab olema veendunud, et vabanenud tõesti tahavad ja on valmis ilma ligimeste põhiõigusi rikkumata sulanduda ühiskonda. Kui miski viitab vastupidisele, siis tuleb ühiskonda selliste isikute eest maksimaalselt kaitsta,» teatas Vaher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles