Äratuskoosolek indiaanlastele

Peeter Laurits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Laurits
Peeter Laurits Foto: Postimees.ee

Pooltühjades kinosaalides mõnuledes ja David Lynchi filme nautides olen mõelnud, et neid inimesi, kes ta tööst toituvad, võiks tublisti rohkem olla. Loengule, mille Lynch pidas oma Tallinna visiidi käigus Kosmose kino saalis, koguneski tublisti rohkem rahvast kui ma ühelegi ta filmiseansile loota oskaks.

Pole ime, Lynch oli särav, vaimukas ja selgepilguline nagu alati. Loengu esimeses pooles vastas ta publiku küsimustele ja keskendus okeaanilise teadvuse tunnetusele ühisväljas, mis on ta esmane inspiratsiooniallikas ja mida ta praktiseerib transtsendentaalse meditatsiooni abil.

Loengu teises pooles tuli ta lavale koos kolleegide, kvantfüüsik John Hagelini ja aju-uurija Fred Travisega, et transtsendentaalset ühisvälja ja meditatsiooni lähemalt tutvustada ning propageerida Eestisse rajatava uue ülikooli ideed. Siinkohal läks aga midagi väga rikki.

Travise ja Hagelini esinemismaneerist sugenes õhustikku koomilist evangeelset paatost ning saal hakkas nihelema ja turtsuma. Paistab, et meeskonnal oli kodutöö tegemata, nad ei teadnud, kuhu tulevad ja kes saalis istub.

Transtsendentaalse meditatsiooni näol on kahtlemata tegemist võimsa vaimse praktikaga, aga haritud, skeptilisele ja paganlikule eestlasele ei saa seda tutvustada samas stiilis nagu Ameerika väikelinna äratuskoosoleku publikule. Koomiline on, et internetist leitav loeng Emersoni filmikolledži auditooriumile on tunduvalt intelligentsem kui Kosmose kinos kogetu. Ameeriklastele tõenäoliselt tundub, et koloonias tuleb rääkida lihtsamate lausetega ja häält rohkem väristada kui kodus. Siinkohal indiaanlane muigab.

Vaimne areng (transtsendentaalse meditatsiooni abil saavutatav pole erandiks) toimub hüppeliste etappide kaupa ja need initsiatsioonijõnksud võivad olla väga rängad ja laastavad. Murdeeas juhtub tihti, et süda ei jõua keha kasvule järele või et psüühika ei suuda uut olukorda enam hõlmata. Lisaks puberteedile on inimese elus palju teisi murdeigasid ja siis vajab ta tihti teejuhti või õpetajat.

Loodan väga, et rajatav Eesti Maharishi Võitmatuse Ülikool suudab seda rolli täita ja leiab auditooriumiga suhtlemiseks kohasema viisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles