Kaalis kasvatatakse Kreeka pähkleid

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka pähkli viljad.
Kreeka pähkli viljad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kihelkonna kooli õpetaja Anu Liigi isakodus Kaalis kasvavad Saaremaal eksootilised Kreeka pähklipuud, mis annavad igal aastal korraliku pähklisaagi.

«Eks see natuke kentsakas ole küll, et need puud on meie kliimas sedavõrd hästi kohanenud,» lausus Kihelkonna põhikooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja Anu Liik, kirjutab Meie Maa.

Kaalis kasvab kaks ligi kuue meetri kõrgust Kreeka pähklipuud, millest üks andis tänavu pisut enam kui kartulikorvitäie suuruse pähklisaagi.

«Pähklid on täitsa söödavad ja maitsvad,» kinnitas Anu Liik. «Ei teagi, miks teine puu sellel aastal vilja ei kandnud, eelmisel aastal saime mõlemalt puult umbes kartulikorvitäie pähkleid.»

Pähklid saavad Anu Liigi sõnul korjeküpseks täpselt nagu õunad, sest viimased pähklid kukkusid alla septembri lõpus.

Pähklipuud läksid Kaalis kasvama kümmekond aastat tagasi, kui Anu Liigi Tallinna botaanikaaias töötanud õde eksootilised taimed Saaremaale tõi ja mulda pani.

Pererahvas ei olnud üllatunud, kui taimed jõudsalt kasvama läksid, küll aga siis, kui need vilja kandma hakkasid.

Tallinna Botaanikaaia osakonnajuhataja Olev Abner ütles, et Kreeka pähklipuu kasvatamine on soodne Eestis rannavööndis, 0,5 kuni 1 km kaugusel merest.

Abneri sõnul on Kreeka pähklipuid kasvamas näiteks ka mitmel pool Tallinnas.

Saaremaal kasvatatakse lisaks pähklipuudele veel teisigi eksootilisi taimi. Nii näiteks on perekond Vahter Salme vallas Tehumardi külas juba 6–7 aastat kasvatanud arbuuse. Parima saagi sai pere viis aastat tagasi, kui veerandsajast kasvama pandud arbuusitaimest said nad 106 arbuusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles