Ravimiamet hoiatab ohtliku valuvaigisti eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coxtral (nimesuliid) müük oli Eestis vahepeal peatatud.
Coxtral (nimesuliid) müük oli Eestis vahepeal peatatud. Foto: Peeter Langovits

Eestis ainus nimesuliidi sisaldav valuvaigisti Coxtral põhjustab rasket maksakahjustust, sest sellel on teistest mittesteroidsetest põletikuvastastest ravimitest rohkem kõrvaltoimeid maksale.

Euroopa Ravimiamet otsustas 2007. aasta septembris piirata nimesuliidi sisaldavate ravimite kasutamist. Selle otsuseni jõuti pärast korduvaid ohu-kasu hinnanguid. Ravimi turustamist võib jätkata, ent ravi ei tohi kesta kauem kui 15 päeva ja üle 30-annuseliste pakendite müük tuleb lõpetada.

Eesti Ravimiameti andmetel ei ole Euroopa Komisjon ravimi müügiloa osas veel lõplikku otsust teinud, kuid on kõiki arste teavitanud selle ravimi võimalikest kõrvaltoimetest.

Seni pole Eestis Coxtrali ametlikult keelustatud, kuid selle tootja nõustus kuni Euroopa Komisjoni lõpliku otsuse vastuvõtmiseni ravimi reklaamist hoiduma.

Eestis on Coxtral kättesaadav vaid retsepti alusel. Ägeda valu raviks on olemas analoogid – teised mittesteroidsed põletikuvastased ravimid. Näiteks ibuprofeen, naprokseen, diklofenak ja ketoprofeen.

Coxtrali müük

2007. aasta esimese üheksa kuu tulemustena väljastati Eestis

Coxtral 100 mg N10 3284 pakendit

Coxtral 100 mg N30 2352 pakendit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles