Miinijahtija Sakala alustas teekonda Euroopasse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinijahtija Sakala.
Miinijahtija Sakala. Foto: Kaitsejõud.

Mereväe miinijahtija Sakala alustas sel nädalal pärast õppusi Põhja-Ameerika idarannikul teekonda tagasi Euroopasse.


Juuli alguses NATO reageerimisjõudude NRF-13 koosseisus teenistust alustanud  Sakala võttis teisel pool ookeani osa kahest õppusest - miinitõrjeõppusest koos Kanada mereväe üksustega ja Ameerika Ühendriikide mereväe aasta suurimast ühisõppusel Joint Task Force Exercise, kus harjutas koostööd lennukikandja grupiga, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Samuti võttis laeva meeskond osa 9. septembri ohvrite mälestustseremooniast ja New Yorgi 400. aastapäeva auks korraldatud üritustest.

Sakala külastas Halifaxi sadamat Kanadas ning New Yorgi, Norfolki ja Charlestoni sadamaid Ameerika Ühendriikide idarannikul. Teel Euroopasse tehti vahepeatus ka Bermuda saartel.

Novembri algul võtab Sakala osa miinitõrjeoperatsioonist Prantsusmaa põhjarannikul.

NATO reageerimisjõudude liikmena peab laev olema valmis asuma täitma sõjalisi ülesandeid kahe päeva jooksul NATO määratud paigas.

Enne reageerimisjõududesse määramist läbis Sakala hindamisprotsessi, mille alusel hinnatakse kõiki NATO merevägede aluseid. Laeva valmisolekule andsid hinnangu lisaks Eesti ekspertidele NATO staabi esindajad  Northwoodist Ühendkuningriigist.

Varem on mereväe alustest NATO reageerimisjõududesse kuulunud miinijahtija Admiral Cowan, staabi- ja toetuslaev Admiral Pitka ja miinijahtija Sulev.

Reageerimisjõudude koosseisus on valmisolekus olnud Eesti demineerimismeeskond, sõjaväepolitseirühm ja kaitseliidu baasil moodustatud üksus Põhjala lahingugrupis. 2010. aastal panustab Eesti NATO reageerimisjõududesse kaitseväelastega Balti pataljoni koosseisus.

NATO reageerimisjõud NRF (NATO Response Force) loodi 2003. aastal integreeritud mere-, maa- ja õhuväevõimekusi ühendava üksusena täitmaks Põhja-Atlandi Nõukogu ülesandeid. NATO reageerimisjõud ühendavad eliitüksuseid, mida võib saata viie päeva jooksul maailma erinevatesse paikadesse täitma sõjalisi ülesandeid.

Sakala on üks kolmest Ühendkuningriigilt Eestile hangitud Sandown-klassi miinijahtijast. Laev on ehitatud 1990. aastal ning varustatud nüüdisaegse miinijahtimistehnika ja Seafox miinihävitussüsteemiga. Sakala meeskond on saanud laevaklassipõhise väljaõppe Suurbritannias.

Sakala saabub Eestisse tagasi novembri lõpul. Laev on valmisolekus 5. jaanuarini 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles