Sotsid alustavad Keskerakonnaga Tallinna koalitsioonikõnelusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside esimees Jüri Pihl ja Keskerakonna juht Edgar Savisaar asuvad homme taas läbi rääkima Tallinna võimuliidu moodustamiseks.
Sotside esimees Jüri Pihl ja Keskerakonna juht Edgar Savisaar asuvad homme taas läbi rääkima Tallinna võimuliidu moodustamiseks. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tallinna piirkond otsustas vastu võtta Keskerakonna eilse kutse alustada Tallinnas koalitsiooniläbirääkimisi, lubades koalitsiooni minna vaid juhul, kui suudetakse oma valijate huve kaitsta.

«Sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna vaadetes Tallinna arengule on olemas selge ühisosa, kuid üleval on ka teemasid, mis eeldavad tulist vaidlust,» sõnas sotside esimees Jüri Pihl.

«Meie lõplik otsus sõltub läbirääkimiste käigust. Me ei trügi iga hinna eest võimule. Me moodustame koalitsiooni vaid siis, kui suudame kaitsta oma valijate huve,» kinnitas ta.

Koalitsioonikõnelustel on sotsiaaldemokraatide jaoks olulised lasteaedade rahastamist, linna finantsseisu, töötuse vähendamist ja töötute perede, eriti lastega perede olukorra leevendamist puudutavad punktid. «Tõstatame ka linnajuhtimise avatumaks ja läbipaistvamaks muutmise ning linnaosade säilitamisega seotud küsimused,» märkis Pihl.

Pihli väitel tunnevad sotsiaaldemokraadid suurt muret kasvava töötuse pärast. «Kindlasti tuleb läbirääkimiste käigus keskenduda lahendustele, mis aitavad tööturu olukorda parandada. Siinkohal peab linn suutma edukalt kasutada ka Euroopa struktuurifondide raha,» sõnas ta.

Sotsid on läbirääkimisteks Keskerakonnaga moodustanud delegatsiooni, kuhu kuuluvad erakonna esimees Jüri Pihl, aseesimehed Katrin Saks ja Peeter Kreitzberg ning Tallinna piirkonna juht Jaak Juske.

Ei karda lahustuda

Intervjuus ERR raadiouudistele tõi Pihl koalitsiooläbirääkimiste ühe olulise punktina esile ka linnajuhtimise stiili. «Me tahaksime, et avalikkus saaks aru, et linna juhitakse ausalt, läbipaistvalt ja tõhusalt.»

«On selge, et Keskerakonnal on tunduvalt suurem mandaat ja sellega tuleb meil ka läbirääkimistel arvestada. Sellegipoolest seisame ikkagi oma huvide eest, me ei lähe linnavalitsusse iga hinna eest,» lisas Pihl.

Küsimusele, kas sotsid ei pelga, et kaotavad sellise sammuga oma mainet ja lahustuvad Keskerakonda, vastas Pihl: «Maine kaotamine toimub siis, kui erakond on otsustanud olla kogu aeg opositsioonis. Kui kutsutakse koalitsiooniläbirääkimistele, tuleb sinna igal juhul minna ja vaadata, kuidas saab oma valijate huvide eest seista.»

Sotsiaaldemokraadid said kohalike valimiste tulemusel Tallinna uude 79-kohalisse volikokku 8, Keskerakond 44 kohta. 

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles ERR raadiouudistele, et ettepanek läbirääkimisteks tehti sotsidele programmilise sarnasuse alusel - seetõttu ei tehtud ettepanekut paremerakondadele ega tehta seda ka siis, kui sotsid peaksid koalitsioonist ära ütlema. «Nende nägemus Tallinnast ei päde ja sellega linna rahumeelselt ja tõhusalt arendada ei saaks,» ütles Simson paremerakondade kohta.

«Koostöö olulistes küsimustes ja toetuse leidmine meie programmilistele punktidele on võimalik ka ilma koalitsioonilepinguta,» lisas ta, tuues näiteks varasemad üksikud kokkulepped IRLiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles