Dmitri Ganini tapmise uurimine tuksub praeguseni vastusteta

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipuvärvides lindike Dmitri Ganini matustel.
Venemaa lipuvärvides lindike Dmitri Ganini matustel. Foto: Raigo Pajula

Aasta pärast pronksööde ainsa ohvri Dmitri Ganini tapmist ei ole uurijatel avalikkusele häid uudiseid – 50 ülekuulamist, 20 läbiotsimist ja hulk ekspertiise pole senini andnud vastust, kes noormehe surnuks pussitas.

Sellest hoolimata keeldub tapmise uurimist juhtiv Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Endla Ülviste tunnistamast, et juurdlus on takerdunud ummikusse. «See pole kindlasti õige hinnang,» väitis Ülviste eile Postimehele.



«Uurimine käib pidevalt edasi ning lootus tapja varem või hiljem tuvastada püsib endiselt kõrgel.»



Tapjat aasta otsa jahtinud keskkriminaalpolitsei vanemkomissar Ivo Kolk julges optimistlikult kinnitada, et mõistatuse murdmiseks loodud spetsiaalsel uurimisgrupil jagub endiselt nii ideid, versioone kui ka infot, mille kallal tööd teha.



«Näiteks viimase kuu jooksul oleme saanud seoses toimunuga küllaltki olulise infokillu, mida praegu aktiivselt kontrollitakse,» lausus Kolk vihje sisu täpsustamata.



Ometi pole Ülvistel ja Kolgil peale aastaga tehtud ülekuulamiste, läbiotsimiste ja ekspertiiside arvu midagi uut ja sisukat öelda. Avaldamisküps on endiselt seesama info, mille abil rahuldati meedia



uudistejanu juba möödunud suvel ja mille seljas ratsutades on Vene propagandamasin alates president Vladimir Putinist endast saanud Eesti võime saamatuses süüdistada.



Endiselt on Ganini ja tema sõbra Olegi peksmises, kuid mitte tapmises, kahtlusalusteks 14 eesti soost noormeest. Need on punkarid, kes pronksööl vastu 27. aprilli elasid üle rüüstajate rünnaku Tallinnas Tatari tänava Woodstocki baaris.



Endiselt püsib veepeal versioon, et kaks noormeest, kes liikusid vandaalidega mööda Pärnu maanteed ja kesklinna politseiosakonna vastas rüüstatud putka juurest endale asju taskutesse ladusid, jõudsid Tatari tänavale siis, kui lahing Woodstocki juures oli lõppenud ja eriüksus K-komando tänava märatsejatest puhastanud.



Nii Kolk kui Ülviste väidavad, et rüüstatud tänaval Woodstockist mööda jalutades viskas neist üks – Dmitri või Oleg – mingi asja läbi purustatu akna lokaali, mispeale rünnakust taastunud ja julgust kogunud mehed neile järele tormasid.



Hiljem haiglas nädalapäevi peksmisest toibunud Oleg rabati põgenemise pealt pikali esimesena. Ganin jõudis lipata veel paarkümmend meetrit baarist eemal asuva veinirestoranini, kui tagaajajad temani jõudsid.



«Osa neljateistkümnest peksis Olegi, teine osa Dmit­rit,» lausus Ülviste. «Osa neist tunnistab ka Dmitri ja Olegi peksmist, ent pussitamist kõik eitavad.»



Nii püsib kahtlusaluste poolt vaadatuna endiselt õhus versioon, et pärast peksmist tuli restorani ette läbipekstuna lebama jäetud Dmitri juurde keegi praeguseni tuvastamata isik, kes teda mitu korda pussitas ja siis mäsu sees öhe haihtus.



Et kiirabi saabus Ganini juurde vaid seitse minutit pärast esimest appikutset, mis tehti kohe, kui noormeest peksma hakati, pidi sel juhul tegemist olema imekärmelt välja ilmunud, tegutsenud ja haihtunud roimariga.



Kaitseversiooni fantoomtapjast uurijad kommenteerida aga ei soovi. Nii nagu nad ei taha isegi spekuleerida teemal, kas 14 peksmises kahtlustatava seas võib tegelikult seista otsitav.



«Andke meile aega ja varem või hiljem me anname teile vastuse,» lausus Ülviste. «See juhtum ei ole lihtne nn olmemõrv, kus joomingu käigus üks teisele noaga lajatas. Siin on aega vaja.»



Praegu veel uurijatel õiget vastust pole. Kui seda ei tule ka näiteks läheneva suve jooksul, peab Ülviste tõenäoliseks, et kriminaalasi lahutatakse ja 14 Woodstocki kaitsjat saadetakse sügisest kohtu alla Dmitri ja Olegi peksmise eest.



«See aga ei tähenda, et tapmise asi sel juhul riiulitele seisma pannakse. Ei, kindlasti mitte, töö selle mõistatuse lahendamiseks jätkub,» ütles Ülviste Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles