Järveteadlane sai lastelt kingiks aasta ema tiitli

Agnes Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja aasta ema tiitliga pärjatud Külli Kangur koos abikaasa Anduga Tallinnas Estonia teatrist pidulikult emadepäevakontserdilt lahkumas.
Äsja aasta ema tiitliga pärjatud Külli Kangur koos abikaasa Anduga Tallinnas Estonia teatrist pidulikult emadepäevakontserdilt lahkumas. Foto: Peeter Langovits

Aasta emaks valitud Külli Kanguri lapsed iseloomustavad oma ema naisena, kes jätab enda tagaplaanile ning on pühendunud lastele, lastelastele, tööle ja oma tudengitele.

Tänavuse aasta ema tiitli pälvis viie lapse ema Külli Kangur, kelle kandidatuuri esitasid ema teadmata tema enda lapsed. Eesti Maaülikooli limnoloogiakeskuse teadurina töötav Kangur on suure osa elust uurinud Euroopa suurjärvede siseelu ning hoidnud inimesi kursis Eesti järvedes toimuvaga. 



Emaks olemine on Kanguri kinnitusel olnud talle puhas rõõm. Lisaks kõrghariduse ja doktorikraadiga lastele on tal ka viis lapselast, kellele on kindlasti veel lisa tulemas.



Suurt peret on Külli Kangur enda sõnul alati soovinud. «Olen ise kasvanud kaheksalapselises peres ja kui mul oli kolm poega, tahtsin siiski väga ka tütreid lisaks ning see meil abikaasaga ka õnnestus,» oli ta rahul.



Laste kasvatamine teadustöö kõrvalt ei ole Kanguri sõnul olnud keeruline. «Lapsed on mind pigem toetanud, teinud toidu valmis, kui meil tööl pikemalt läks, ja hoidnud nooremaid,» kiitis ta.



Abikaasa Andu Kanguriga pandi leivad ühte kappi 1972. aas­tal, ühine töökoht ja amet on neil Võrtsjärve lim­noloogiakeskuses aga juba 38 aastat. Andu Kangur ei ole pi­ka jutuga mees. «Ajab asja ära,» hindas pereisa oma laste ema.



«Isa on meie kasvatamisel sama palju tööd teinud kui ema ja see, et nad on nii kaua aastaid lisaks kolleegid olnud, näitab, kui pühendunud nad teineteisele on,» täiendas 25-aastane tütar Kati Kangur isa sõnu.



Pere neljanda lapsena sündinud Kati taotleb Inglismaal keskkonnaalast doktorikraadi. Vanemate jälgedes käivad ka pere teised lapsed. Vanim poeg, 36-aastane Peeter on Pühajärve põhikooli loodusainete õpetaja ja Maaülikooli kalabioloog.



Paar aastat noorem Toomas töötab PRIA tugistruktuuride büroo juhatajana ja poegadest noorim, 32-aastane Mihkel on Tallinna Ülikooli Ökoloogia Instituudi direktor. Noorim lastest, 17-aastane Karin on õdede-vendade sõnul pesamunana vanematele silmarõõmuks ning pakub teadlasetööle vaheldust.



Kati Kanguri kinnitusel on ema olnud neile kõigile väga suure eeskuju. Lapsepõlves sai tema sõnul pahandust tehtud küll, kuid tülidele kohta ei olnud.  «Praegu saame vanematega suhelda kolleegide tasemel ja võime oma suure pere üle tohutult rõõmu tunda,» rääkis Kati.


Mullu valiti aasta emaks Kanepi koguduse õpetaja Margit Lail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles