Jüri Pihl alustas politseis vangerdusi

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Nimetades Raivo Aegi uueks kaitsepolitsei peadirektori kandi­daadiks, alustas sise­minister Jüri Pihl eile nelja politseijuhi ümbervahetamist.

Kui Pihli seni kiivalt salajas hoitud eelistused  valitsuselt, riigikogu komisjonidelt ega asjaosalistelt endilt tagasilööke ei saa, istub suve lõpuks kaitsepolitsei (kapo) peadirektori toolil praegune politseijuht Raivo Aeg, kelle asemele tuleb Põhja prefekt Raivo Küüt.



Viimase toolil maandub omakorda praegune keskkriminaalpolitsei direktor Elmar Vaher, kelle asemel hakkab jälitajate eliitüksust juhtima praegune kapo šeff Aldis Alus.



Kui esimesed kaks nime ütles Pihl eile avalikult välja, siis viimast kahte mainis ta eile hommikul alles esimest korda peaminister Andrus Ansipile ja kolmele jõuministrile: Jaak Aaviksoole, Rein Langile ja Ivari Padarile. Kõigilt neilt rohelise tule saanud, viis Pihl südapäeval, vahetult enne Aegi kandidatuuri avalikustamist, oma ideedega kurssi ka Aldis Aluse.



Pronksöö sai saatuslikuks



Andnud Alusele mõista, et ta ei näe teda järgneval viiel aastal kapo juhina, tegi Pihl väidetavalt talle kohe ka ettepaneku kaaluda keskkriminaalpolitsei juhi kohta. Ehkki Alus, Pihli endine asetäitja ja hilisem mantlipärija kapos, palus mõtlemisaega, olevat kohtumine lõppenud optimistlikus ja sõbralikus õhkkonnas.



Alus ise ütles Pihli ettepanekut kommenteerides Postimehele, et ei tegele spekulatsioonidega ja töötab kuni 15. juulini kapo peadirektorina. «Eks siis selgub, mida ma edasi teen või kus ma ennast rakendan,» sõnas Alus.



Postimehe andmeil said Alusele Pihli silmis saatuslikuks mullused pronksööd. Just Aluse ning kapo kraesse kirjutas siseminister suutmatuse äärmuslaste tegevust kontrollida ja aprillimässu juba eos lämmatada. Sotsiaaldemokraadist Pihli kriitikaga ühinesid kaks oravapartei võtmeministrit – valitsusjuht Andrus Ansip ja justiitsminister Rein Lang.



Et Raivo Aegi juhitav tavapolitsei oli Pihli hinnangul pronksöödel oma ülesannete kõrgusel ja tuli edukalt kaasa näiteks siseministri liiklussurmade vähendamise kampaania ja mitmete teiste reformiideedega, jäänud Aeg kapo uue juhi kandidaadina silma juba eelmise aasta lõpus.



Rahulik aastapäev otsustas



Viimase paari kuu jooksul, mil kuluaarides pakuti kapo peadirektoriks mitmeid suuremate ja väiksemate pagunitega ametnikke, kuid mitte kordagi Raivo Aegi, sondeeris Pihl oma üllatuskandidaadiga tegelikult juba pinda. 



Aprilli keskel tegi Pihl Aegile Postimehe andmetel suulise ettepaneku, et kui pronksöö aastapäev ja 9. mai pidustused mööduvad Eestis rahulikult, võiks Aeg anda kirjaliku nõusoleku asuda kandidaadi staatusesse. Pärast paaripäevast mõtlemisaega andis politseijuht suulise ja läinud reedel juba kirjaliku nõusoleku, sest pronksöö aastapäev möödus ju vaikuses ja asi otsustatud. 



Nii nagu Aegile endale, oli ka julgeolekuasjatundjatest poliitikutele tema kandidatuur esiotsa selline üllatus, et erilist vastuseisu Pihli ettepanekutele ei tulnud eile ei koalitsiooni ega opositsiooni poolt.



«Tegelikult oodati, et Pihl käib välja nn musta hobuse, mis käivitab tulise sõnalahingu ja tõmbab kas või korraks eelarvepingetelt tule maha,» nentis keskerakondlasest riigikogulane ja Pihli eelkäija siseministri toolil Kalle Laanet.



«Pihl suutis olukorra hästi lahendada ja välja tulla mehega, kel on vähemalt esialgu üsna üksmeelne poliitiline toetus,» ütles Laanet



Nii Laanet kui veel mõned kuud tagasi tuliselt Aldis Aluse jätkamist pooldanud riigikogu nn kapo erikomisjoni esimees, reformierakondlane Jaanus Rahumägi leiavad, et Aeg oleks kapole hea ja tugev uus juht.



«Arvan endiselt, et Alus sai oma tööga hästi hakkama, ent üsna ette arvatav oli ka Pihli suur soov ta välja vahetada,» nentis Rahumägi. «Kuid arvestades kõiki plaanis olevaid personalimuudatusi, olen asjade sellise käiguga üsna rahul.»



Riigikogu õiguskomisjoni esimees, respublikaan Ken-Marti Vaher peab Aegi nõrkuseks asjaolu, et tal pole varasemas karjääris olnud kuigivõrd kokkupuudet kriminaalpolitsei tööga, rääkimata vastuluure valdkonnast.



«Arvestades, et kapo on eelkõige just Eesti tippjälitusametkond, on see üsna suur väljakutse,» ütles Vaher.



«Kuid samal ajal on Aeg edukalt juhtinud Eesti suurimat ametkonda – politseid – ja saanud sellega hästi hakkama, mistõttu tema oskused on kindlasti kasuks,» lisas Vaher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles