Roolijoodikute vere saavad eksperdid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuekspertiisi instituut sai liiklusest tabatud joobekahtlusega inimeste joobe tuvastamise ekspertiiside tegemise ja kogu vastutuse endale. Asutuse direktor Üllar Lanno näitab alko-gaasikromatograafi, millega saab määrata alkoholi sisaldust veres.
Kohtuekspertiisi instituut sai liiklusest tabatud joobekahtlusega inimeste joobe tuvastamise ekspertiiside tegemise ja kogu vastutuse endale. Asutuse direktor Üllar Lanno näitab alko-gaasikromatograafi, millega saab määrata alkoholi sisaldust veres. Foto: Raigo Pajula

Esialgse puhumistesti tulemuse vaidlustanud võimalike roolijoodikute verd analüüsib alates tänasest kogu Eestis peamiselt kohtuekspertiisi instituut, otsustas eile õhtul eksperdikomisjon.

Alates 8. maist, kui riigikohus otsustas, et enamikul Eesti haiglatel pole õigust mõõta roolijoodikute vere alkoholisisaldust, on siseministeerium, politsei, haiglad ja eksperdid püüdnud leida mõistlikku viisi, kuidas segadust lahendada.



Kuni mai alguseni viis politsei liiklusest tabatud joobekahtlusega inimesed vajaduse korral täiendavale vereanalüüsile esimesse ettejuhtuvasse haiglasse, kus võimalik promillimäär kindlaks määrati. Ent pärast riigikohtu otsust tohtis sellist analüüsi teha vaid kolm haiglalaborit üle riigi.



Debatt transpordi ümber



Siiani oli selgusetu, mida esialgne kiiruga välja pakutud lahendus – võtta vereproov küll suvalises haiglas, kuid saata see analüüsimiseks ühte kolmest akrediteeritud laborist – endaga kaasa toob.


Lahtiseks jäi, kas nii toimida on üldse seaduslik, kas kolme laborit ei koormata mitte liigselt üle, kes ja kuidas tohib verd võtta ja transportida ning kas selliselt saadud tõendid ikka kohtus vett peavad.



Vahepeal pingelisi koosolekuid pidanud eksperdid ministeeriumist, politseist ja haiglatest jõudsid eile õhtul lõpuks detailsele kokkuleppele, otsustades usaldada kõik joobe tuvastamise ekspertiisid ja kogu vastutuse Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi kätte. Lühikeseks ajaks jääb Kagu-Eesti analüüse tegema veel ka Tartu Ülikooli kliinikumi labor, kuid ka nende töö joobekahtlusega juhtide vereproovidega võtab varsti üle kohtuekspertiisi instituut.



Instituudi juhi Üllar Lanno sõnul on neil piirkondlikud asutused Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Kohtla-Järvel. «Oleme täiesti valmis kohe kõik joobeekspertiisid üle võtma,» märkis ta.


Sotsiaalministri määruse järgi jäävad vereproove võtma edasi kõik haiglad, mis proovi instituudi laborisse transpordivad ja edastavad.



Proovide transportimise küsimus oli vaidluste üks tulipunkte, nentis siseministeeriumi osakonnajuhataja Priit Heinsoo. Ka enne riigikohtu lahendit saatsid pisemad haiglad võetud proovid analüüsimiseks suurematesse raviasutustesse, pärast riigi kõrgeima kohtuvõimu otsust tegid analüüse aga vaid Tartu Ülikooli kliinikumi ühendlabor ja Ida-Tallinna keskhaigla kesklabor.



Põhjuseks oli see, et kolmas akrediteeritud koht ehk kohtuekspertiisi instituut ei soovinud enne lõplikku selgust lisakoormust kaela võtta. Proove edastati haiglalaboritele aga nagu jumal juhatas – mõnikord viis neid politsei, vahel haigla, mõnikord edastati neid posti teel.



Politsei rahul



Asjatundjad on leidnud, et vaja oleks ühte ja kindlat tegutsemisviisi, mis jäi esialgu siiski veel lahtiseks, sest läbirääkimised haiglate ja politseiga alles käivad. Tõenäoliselt jäävad proovide transportijaks siiski vere võtnud haiglad ise.



Siseministeerium enam mingeid kitsaskohti ei näe. «Me ei näe enam mingit võimalust, kuidas praeguse lahendusega võib veel mingi probleem tekkida,» märkis Heinsoo. Ka juhul, kui mõni inimene väidab, et haiglast laborisse transportimisel võis proov vahetusse minna, saab küsimuse lahendada DNA-testiga.



Ka vahepealsed segaduste nädalad ei anna Heinsoo kinnitusel ühelegi roolijoodikule mingit võimalust end puhtaks vaielda, sest analüüse tegid siis Põhja-Eestis Ida-Tallinna keskhaigla ja Lõuna-Eestis Tartu Ülikooli kliinikum; mõlemal on aga olemas vajalik akrediteering.



Politseiameti pressijuhi Anne Osveti sõnul rahuldab kokkulepe ka politseid, kui vereproovide transportimise kohustuse võtavad enda peale siiski haiglad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles