Prügihiid lööb pakendijäätmeäri kaarte segi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakendikonteiner.
Pakendikonteiner. Foto: Margus Ansu / Postimees

Jaanuaris pakendijäätmete taaskäitlemisega alustanud, Ragn Sellsile kuuluv Tootjavastutusorganisatsioon (TVO) püüab ennast jõuliselt turule suruda, jättes seejuures täitmata riigile antud kohustusi ja pelgamata ka konkurentide klientide meelitamist.

Tänavu jaanuaris keskkonnaministeeriumis akrediteeritud uus taaskasutusorganisatsioon pole siiani täitnud lubatud nõuet panna poole aasta jooksul üle Eesti välja üle 2800 pakendijäätmete konteinerit. Tänaseks on välja pandud 1600 konteinerit ja neistki üle poole on kindlate korteriühistute kasutusel.

Kaks aastatepikkuse kogemusega taaskasutusorganisatsiooni on uue tulija peale pahased ka seetõttu, et võimas Ragn Sells subsideerib turu endale haaramiseks enda uut taaskasutusettevõtet ja prügifirma müügiesindajad käivad nende kliente aktiivselt endale meelitamas.

Avalik või ühistu konteiner?

«Nemad kasutavad suuresti ühistupõhist kogumissüsteemi, meie hinnangul ei ole need avalikud konteinerid,» sõnas MTÜ Eesti Taaskasutusorganisatsiooni tegevdirektor Ahto Hunt. «Meie oleme avaliku pargina defineerinud kohta, kuhu saab pakendeid ära anda nii lähedal elav inimene kui turist või mis iganes mööduja.»

Faktis, et TVO pole täitnud akrediteerimise aluseks olnud taotluses võetud lubadusi, on Hundi hinnangul diskussiooniainet küll. «Kui TVO turule tuli, siis lubati, et pakutakse uusi lahendusi ja inimestele paremat teenust. Nüüd on aasta möödas ja täna näeme, et sisuliselt midagi muutunud pole,» märkis ta. «Kui palju on TVO reaalselt uusi konteinereid pannud? Jutt käib tegelikult juba aastaid tagasi ühistute juurde soetatud konteineritest, mida nad nüüd presenteerivad,» sõnas Hunt.

Jäätmefirma doteeritud

Eesti Pakendiringluse teenindusjuht Andres Siplane oli teravam. «Ma siiamaani üritan TVO-d mitte näha enda konkurendina. See on Ragn Sellsi tütarfirma ja Ragn Sells selgelt subsideerib nende tegevust, nii et raske on joont vahele tõmmata, kus lõpeb prügifirma ja algab Tootjavastutusorganisatsioon,» rääkis Siplane.

«Meil on 2000 klienti, kes meie kogumisparki üleval peavad, aga nende juures käivad Ragn Sellsi müügiesindajad veenmas, et tulgu nende kliendiks. Meie ei kasuta mingi prügifirma abi oma asjade tegemisel, see on isegi seadusevastane,» pahandas Siplane.

Siplane arvab, et prügifirma huvi oma taaskasutusorganisatsiooni loomiseks sai alguse paar aastat tagasi, pärast seda, kui nad ei osutunud enam edukaks ETO korraldatud hangetel ja jäid ilma pakendikonteinerite tühjendamiseks sõlmitavatest lepingutest ja sealt saadavatest tuludest. «Siis asutas Ragn Sells oma organisatsiooni, praegu maksab sellele peale ja loodab, et saab niimoodi meid turult välja süüa, et siis saab oma raha kätte, mille vahepeal kaotas,» arvas ta.

Omavalitsused ei taha uusi konteinereid

TVO juhatuse liige Kristiina Dreimann tõdeb, et konteinereid on välja pandud poole vähem kui lubati, ent paneb selle omavalitsuste loiu reageerimise süüks. Nimelt pole poolsada omavalitsust nende korduvatele pöördumistele lihtsalt vastanud ega teatanud, kuhu avalikke pakendikonteinereid soovitakse.

«Me kogume info kokku ja saadame keskkonnaministeeriumisse, et nad ütleksid, mis me tegema peame. Meil ei ole ju õigust panna ilma loata kaste välja, meil on vaja maaomaniku luba. Kui omavalitsus ütleb, et meil ei ole uusi kaste vaja, siis me ootamegi nüüd vastust riigilt, et kas me ei pea sinna panema või teevad nad märgukirja omavalitsusele,» selgitas juhatuse liige.

Dreimanni kinnitusel ei nõua seadus avalikke pakendikonteinereid, sest sellist mõistet seal üldse polegi. «Selle mõiste on organisatsioonid ise kasutusele võtnud. Kui omavalitsus leiab, et avalikke kaste on piisavalt, võib ülejäänud kogumise korraldada ka kohtkogumisena ehk ühistute konteinerite või pakendikoti teenusena.» Korteriühistule on kogu teenus tema sõnul tasuta - nii konteineri rent kui tühjendamine.

Eestis on kolm taaskasutusorganisatsiooni: MTÜ Eesti Pakendiringlus, Eesti Taaskasutusorganisatsioon MTÜ ja Tootjavastutusorganisatsioon OÜ.

TVO omanik on 95 protsendiga R-S Packing OÜ, mis omakorda kuulub 100-protsendiliselt Ragn Sellsile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles