Jüri Kuuskemaa: usaldamatuse müür ajast aega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kuuskemaa
Jüri Kuuskemaa Foto: Postimees.ee

Linna ja Toompea vastuolude juured on kaugel ajaloos, kirjutab Jüri Kuuskemaa. «Talude ja mõisate tühjaksjooksmine», mille üle kurdeti juba Balthasar Russowi ajal, jätkub ka 21. sajandil.

Põlises linnaehituses on tihti tavaks olnud, et sobivale kõrgendikule püstitati maaisanda loss ning selle jalamile tekkis asula ehk linn, mis ühtlasi oli mäepealse kindluse eelkindlustuseks. Tallinnas näikse sama moodi olevat. Siin eristuvad selgelt Toompea ja all-linn.

Kummastus tekib aga siis, kui silmitseme Pika ja Lühikese jala väravatorne. Täpsemalt nende kunagisi sulgemisvahendeid või jälgi neist. Tõsi, üksnes Lühikese jala väravas on säilinud üks kahest kindlusuksest. Sellel on aas rippluku jaoks ning külgnevas müüris kaks pesa riivpalgi jaoks. Samasuguste uste hingetappe näeme ka Pikas jalas, kuid algsed palgipesad on seal millalgi kinni müüritud. Nagu ka osa langevõre pesast, mis Lühikeses jalas on veel tühi ja täiesti pruugitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles