Eesti toetab relvastatud konfliktides seksuaalvägivalla vastu võitlemist

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: AFP / Scanpix

Välisministeerium toetab 50 000 euroga ÜRO ekspertide meeskonna tegevusi relvastatud konfliktides esineva seksuaalvägivalla vastases võitluses. 

Välisminister Urmas Paeti sõnul on seksuaalvägivald kasutusel sõjarelvana paljudes relvastatud konfliktides üle maailma. «On väga murettekitav, et inimõiguste rasked rikkujad jäävad tihti karistuseta,» ütles välisminister Paet.

«Peame väga oluliseks võidelda seksuaalvägivalla vastu nii relvakonfliktides kui ka konfliktijärgselt. Väga tähtis on selgitada välja võimalikud süüdlased ning vähendada karistatamatust,» lisas Paet. ÜRO andmeil leidsid 2012. aasta rängimad rikkumised aset Kesk-Aafrika Vabariigis, Kongo Demokraatlikus Vabariigis, Elevandiluurannikul, Malis ja Süürias.

Välisminister Paeti sõnul on ÜRO inimõiguste nõukogu liikmena naiste õiguste kaitse, sooaspekti arvestamine konfliktilahendustes ning võitlus karistamatuse vastu Eesti inimõigustealased prioriteedid. Relvastatud konfliktides esineva seksuaalvägivalla vastase võitluse ÜRO eriesindaja kontor teeb aktiivselt koostööd rahvusvahelise kriminaalkohtuga, mille osalisriikide assamblee president on Eesti suursaadik Tiina Intelmann. Eesti kuulub ÜRO peakorteri juures naised, rahu ja julgeolek sõprade gruppi.

ÜRO ekspertide meeskond loodi 2011. aastal. Meeskonna eesmärk on abistada valitsusi relvastatud konfliktidega seotud seksuaalvägivalla ärahoidmisel ja selle lõpetamisel. Põhitähelepanu on kurjategijate vastutuselevõtmisel ja ohvrite ligipääsul õigussüsteemile. Ekspertide ülesanne on aidata kaasa riiklike õigussüsteemide tugevdamisele ja vastavate ametkondade võimekuse suurendamisele.

Sel aastal on Eesti toetanud ka ÜRO peasekretäri eriesindaja tegevust relvastatud konfliktides esineva seksuaalvägivalla vastases võitluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles