Sotsid ja Keskerakond veel käsi ei löönud

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside läbirääkijad Jaak Juske ja Jüri Pihl.
Sotside läbirääkijad Jaak Juske ja Jüri Pihl. Foto: Priit Simson

Tallinnas võimuliitu moodustada üritavad Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ja Keskerakond ei suutnud ka täna hommikul alanud kohtumisel koalitsioonilepet lukku panna.


Täna kogunevad kummagi erakonna juhatused, et arutada seni kokkulepitud ja veel lahtisi küsimusi. Valitsemisprogrammis on erakonnad kokku leppinud, kuid lahtised on poliitilised ametikohad ja volikogu komisjonide töö küsimused.

Keskerakonna juht Edgar Savisaar ja sotside esimees Jüri Pihl ei soovinud pärast kohtumist täpsustada, mille üle ametikohtade teemal vaidlused käivad, samuti ei paljastatud, milline on võimalik ametikohtade jaotus.

Savisaar ütles pärast parteide delegatsioonide kokkusaamise lõppu, et erakonnad võivad uuesti kohtuda veel täna õhtul, pärast parteide juhatuste nõupidamiste lõppu, kuid päris kindel see pole.

Parteijuhid pidasid vähetõenäoliseks, et koalitsioonilepe täna allkirjad saada võiks. Savisaare sõnul on sellega aega neljapäevani, kui hakatakse volikogu esimeest valima.

Kui algselt plaanisid erakonnad täna jõuda koalitsioonileppe allkirjastamiseni, siis nii kiiresti pole asjad läinud. Pihl ütles, et segadusi on tekitanud Keskerakonna esimehe väited, nagu võiks võimuliit veelgi laieneda.

Savisaar kinnitas ka täna, et moodustatava koalitsiooniga on tahtnud liituda üksikud linnavolikokku valitud liikmed, kuid kuna tegemist pole terve fraktsiooniga, siis sotsid ja keskpartei otsustasid täna, et kolmandat osapoolt koalitsiooni ei kaasata.

Savisaar ei soostunud koalitsiooniga liituda soovijaid avalikustada, kuid märkis, et küll need inimesed avalikkuse jaoks tulevikus selguvad, kui Keskerakonna fraktsiooniga liituvad.

Sotside poolt üheks läbirääkijaks olnud Peeter Kreitzberg ütles, et ametikohtade jaotuse üle on praegu kaks võimalikku lahendust. 

Ta lausus, et ühe võimaliku variandi kohaselt saaksid sotsid volikogu esimehe koha, kuid muid ametikohti vähem, kui variandi korral, mil volikogu esimehe koht jääb Keskerakonnale.

Kreitzberg ei soostunud täpsustama, kuidas kõik arutamisel olevad ametikohad kahe  variandi korral jaotuvad. Tema sõnul peaks ametikohtade jaotus selgeks saama homseks. 

Kui seni on peetud tõenäoliseks, et sotsid saavad nii volikogu esimehe, ühe abilinnapea kui ka ühe linnaosavanema koha, siis väidetavalt pakutakse nüüd sotsidele volikogu esimehe koha juurde ühte abilinnapea kohta, kuid mitte enam linnaosavanema tooli.

Parteid jagavad ühtekokku omavahel ära linnapea, linnavolikogu esimehe ja aseesimehe, kuue abilinnapea, kaheksa linnaosavanema, volikogu komisjonide juhtide ning erinevate linnafirmade nõukogude liikmete kohad.

Volikogu esimehe kohta on aga erakondadele tähtis ka seetõttu, et võimaldab volikogu kantseleisse nõunikena tööle võtta mitmeid oma partei inimesi ehk küsimuses pole pelgalt üks ametikoht.

Sotside läbirääkimiste delegatsiooni liige Jaak Juske ütles täna Kuku raadiole antud intervjuus, et läbirääkimised on olnud töised ja konstruktiivsed ning praeguseks on koostatud koalitsioonileppe eelnõu, mida täna arutavad kahe erakonna Tallinna piirkonna juhatused, kes teevad ka lõpliku otsuse.

Ta lisas, et täna õhtuks peaks otsused tehtud olema. Juske sõnul on pealinna ametikohtade jaotus koalitsioonileppe eelnõus kirjas, aga neid ei saa enne kommenteerida ja avalikustada, kui lepe on allkirjastatud.

Keskerakonnal on Tallinna 79-liikmelises volikogus 44 saadikut ning sotsidel 8. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles