Hundid on tekitanud tänavu üle 800 000 krooni eest kahju

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt.
Hunt. Foto: SCANPIX

Tänavu novembri alguse seisuga  on keskkonnaametile laekunud suurkiskjate poolt põllumajandustootjatele tekitatud kahjude hüvitamise taotlusi rohkem kui 850 000 krooni eest.

Suurema osa sellest (800 690 krooni) moodustab huntide poolt koduloomade murdmise hüvitamine.

Kahjude hüvitamise taotlused on seotud põhiliselt lammaste, mõnel juhul ka veiste murdmisega.

Hundikahjude taotlusi on keskkonnaametile esitatud paarkümmend, viis neist Jõgevamaalt, neli Võrumaalt, Pärnu- ja Läänemaalt kolm, Ida-Virumaalt  kaks ning Viljandi-, Valga- ja Tartumaalt üks. 

Kogu tänavu suurkiskjate poolt põllumajandustootjatele tekitatud kahju selgub aasta lõpul. Kahju hüvitamise taotlusi saab aasta läbi esitada elukohajärgsele keskkonnaameti regioonile.

Kuigi põllumajandussaaduste tootjatele hüvitatakse suurkiskjate poolt tekitatud kahju kuni 100 protsendi ulatuses, peaksid inimesed oma loomade ja vara kaitseks paljudel juhtudel kasutama ka ise palju efektiivsemaid abinõusid, nendib keskkonnaamet. «Suurkiskjad on meie looduse põlisosa ja nende asurkondade säilimisel kannab Eesti rahvusvahelist vastutust.» 

Praegu on Eesti metsades ulukiseire andmetel hinnanguliselt 270 hunti. Vastavalt suurkiskjate ohjamiskavale peetakse optimaalseks hundi arvukuseks Eestis 100-120 isendit.

Hundijaht algas 1. novembril ning kestab 28. veebruarini. Ilveseid tohib küttida alates 1. detsembrist.

Keskkonnaamet on tänavu üle Eesti arvukuse reguleerimiseks väljastanud 140 hundilaskmisluba ja 190 luba ilveste küttimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles