Politsei saab kasutatud kuulivestid

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulivestid.
Kuulivestid. Foto: Politseiamet

Politseiamet jättis kokkuhoiu tõttu sel aastal esmakordselt maha kandmata ligi 200 garantiiaja ületanud kuulivesti, mis võeti pärast töökindluse testimist taaskasutusele.



«Ei maksa karta,» lubab politseiametis logistikaga tegelev politseidirektor Toomas Malva. «Need vestid on vastupidavuselt sama head kui uued.»

Malva sõnul hakkas talle juba aastaid tagasi silma, et kohalikud turvafirmad huvitusid politseis mahakandmisele kuuluvatest kuulivestidest.

Selgus, et kuulivestide taaskasutamine on laialt levinud näiteks Prantsusmaal, kus politsei vajab pidevalt 120 000 vesti. Eesti politsei vajadus on umbes paar tuhat vesti.

Tootja garantii uuele vestile on viis aastat. «Ent see garantii puudutab ennekõike vesti kaitsekilpi ümbritsevat riideosa, mis igapäevaselt kandes hakkab paratamatult kuluma ja lagunema,» ütles Malva.

Et kuulivestide töödeldud kevlar kahjustub vaid eritingimustes – niiskuse ja kuulitabamuse korral –, on sellest valmistatud kaitsekilbid enamasti endiselt kasutuskõlblikud. Nii tuligi politsei juhtkonnal idee tellida tootjalt minimaal­selt 3000 krooni maksva uue vesti komplekti asemel hoopis vanadele kuulivestidele uued riidest osad.

Malva sõnul kulub uutele riidest katetele vaid 300 krooni vesti kohta, seega on kokkuhoid vähemalt kümnekordne. Arvestades, et garantiiaeg lõpeb umbes 200 vestil, annab see aastas vähemalt pool miljonit krooni kokkuhoidu.

Et tänaval oma eluga riskivad patrullpolitseinikud võiksid taaskasutusse tulnud vestide turvalisuses kindlad olla, kontrolliti põhjalikult kõiki 196 tänavu garantiiaja ületanud kuulivesti. Enamik neist, 180 vesti, tunnistati Malva sõnul kohe taaskasutuskõlblikuks. 16 vesti puhul leiti mõningaid kasutamisest tingitud defekte, kuid pärast väikest parandustööd saab neistki pooled kasutusele võtta. «Uue kasutusloa andsime neile sedakorda kuni kaheks aastaks,» märkis politseidirektor.

Malva sõnul hakatakse nüüd igal aastal garantiiaja läbinud veste pärast nende kontrollimist taaskasutama.

Kuulivesti kandmine patrullteenistuses muutus Eesti politseis kohustuslikuks
2002. aastast. Puuduv kuulivest sai näiteks saatuslikuks politseikomissar Mart Laanele, kes hukkus teenistusülesannete täitmisel 1996. aastal, ja juhtivinspektor Sergei Pärnale, kes hukkus 1999. aastal.

Politsei kasutuses olevad Soome, Saksa ja Norra päritolu vestid peavad kinni pidama tsiviilkasutuses olevate relvade kuulid. Püstolist TT või Kalašnikovi automaadist tulistatud kuuli seda tüüpi kuulivestid kinni ei pea.

Muutused relvastuses
•    Mõni aasta tagasi vastu võetud otsus vahetada politseinike kasutuses olevad Makarovi püstolid välja kvaliteetsete Heckler&Kochi käsirelvade vastu on rahapuudusel teadmata ajaks edasi lükatud.
•    Tulirelvade asemel vahetab politsei välja hoopis vanemat tüüpi kumminuiad, mida hakkavad asendama poole väiksemad teleskoopnuiad.
•    Kui kumminuiaga lüües võib inimene saada tõsiselt viga, siis teleskoopnui tekitab üldjuhul vaid terava lihasvalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles