Kohus: abilinnapea Mutli võis võtta pistist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Mutli.
Jaanus Mutli. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohus tühistas küll Põhja politsei juulikuise otsuse Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli väärteoasjas ja lõpetas väärteomenetluse, kuid leidis, et Jaanus Mutli teos ilmnesid kuriteo tunnused.

Harju maakohus lõpetas väärteomenetluse, kuna väärteo aegumistähtaeg on möödunud.

Kohus aga leidis, et Jaanus Mutli tegevuses on ilmnenud vastavalt karistusseadustiku 293. paragrahvile pistise võtmise tunnused ning otsustas saata väärteomaterjalid Põhja ringkonnaprokuratuuri kohtueelseks menetluseks.

Ühtlasi jättis kohus rahuldamata kaitsja taotluse hüvitada menetluskulud summas 148 902 krooni 40 senti ning jättis selle menetluskulu kaebuse esitaja ehk Jaanus Mutli kanda.

Kohus jättis rahuldamata ka kaebuse esitaja taotluse vaidlustatud lahendi edastamiseks Riigikohtule põhiseaduslikkuse järelevalvemenetluse alustamiseks.

Kohtuotsuse peale võib edasi kaevata riigikohtule.

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli ütles, et ei ole Harju maakohtu täna tema kohta tehtud otsust veel näinud, aga oma kaitsja kaudu saadud info järgi on kohtuotsus äärmiselt hämmastav ning paneb teda mõtlema, kuidas niisugune asi on õigusriigis üldse võimalik.

«Juhin tähelepanu sellele, et kriminaalasja algatamist on käsitlenud juba kaitsepolitsei, kes tuvastas, et kuriteo tunnuseid ei ole ning saatis vastava materjali Põhja politseiprefektuurile väärteomenetluse algatamise kaalumiseks,» selgitas Mutli. «Prefektuur siis leidis, et tegemist on väärteoga ning viis läbi vastava menetluse.»

Abilinnapea lisas, et kui ühes asjas on üks menetlus juba korraldatud, siis ei ole võimalik sinna uut menetlust lisada. Nendest kahest asjaolust lähtuvalt ongi kohtu tänane otsus Mutli jaoks äärmiselt hämmastav.

«Ma ootan homme avalikuks muutuva otsuse ära, kuid niisuguse jamaga küll nõus olla ei saa,» ütles Mutli. «Ma arvan, et see otsus tuleb igal juhul edasi kaevata.»

Ta kinnitas, et ei ole mingit kinkekaarti saanud ning järelikult ei ole sellega ka kuskil reisil käinud. Ka politsei ei ole tema sõnul midagi niisugust tuvastanud.

«Politsei on üldse kiirustades ja kindla eesmärgiga tegutsenud, et asi enne valimisi ära vormistada,» tõdes Mutli. «Kõiki kohtus tunnistajatena esinenud inimesi oleks politsei juba väärteo menetluse käigus saanud üle kuulata, aga seda ei tehtud. Sellele kuulutati kohtus mitu istungit, aega ja raha.»

Tallinnas Keskerakonnaga koalitsiooni läinud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Jüri Pihl lausus, et sotsid ei kavatse seoses kohtu tänase otsusega keskparteid Mutli osas survestada.

«Ma ei oska seda kuidagi kommenteerida, juriidilist segadust on siin palju,» ütles Pihl. «Küll uurijad ja kohus selle asja selgeks teevad ja siis tuleb ka otsus, et kas ta on süüdi või mitte.»

Seoses Pihli saamisega abilinnapeaks peab vähemalt üks Keskerakonna praegustest abilinnapeadest oma koha loovutama. Keskpartei pole seni avalikustanud, keda erakond kavatseb abilinnapeadeks panna.

Keskerakondlasest linnavolikogu esimees Toomas Vitsut lausus, et seniste abilinnapeade jätkamist arutatakse lähiajal ja siis kaalutakse ka Jaanus Mutli võimalusi. «Kas tänane kohtuotsus seda arutelu kuidagi mõjutab, ei oska ma praegu öelda,» lisas ta.

Linnavolikogu koguneb linnapea ja uue linnavalitsuse kinnitamiseks kokku neljapäeval ning sama päeva hommikul kavatseb Keskerakond ka ära otsustada oma kandidaadid abilinnapeadeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles