Eha Võrk : korterelamud võivad külma jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Eha Võrk
Tallinna abilinnapea Eha Võrk Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna abilinnapea Eha Võrgu sõnul ei pruugi kasvava tööpuuduse ja elanikkonna makseraskuste tõttu paljud korterelamud peagi enam soojusenergia eest tasumisega toime tulla.


«Tallinn on seadnud eesmärgiks korterelamute külma kätte jäämist ennetada,» rõhutas Võrk. «Oleme teinud ka riigi valitsusele mitmeid ettepanekuid, kuidas saaks korteriühistute ja ühistuliikmete makseraskustesse sattumist ennetada, kuid paraku tulutult.»


Soojuse hinnatõus on juba korteriomanikke mõjutanud ja mõjutab aina enam. Tallinna ettepaneku järgi tuleks makseraskustes kortermajade kütmata jätmise vältimiseks stabilisatsioonifond luua.

«Paraku ei ole valitsus seda ettepanekut põhjendatuks pidanud,» nentis Võrk.

Stabilisatsioonifond annaks hätta sattunud korteriühistutele sihtlaenu, et vältida nende majandatavate elamute kütmata jätmist. Fondi loomine aitaks ära hoida korteriühistute pankrotte.

Valitsuse positiivse vastuseta jäi ka Tallinna linnavalitsuse ettepanek soojuse ja küttematerjali käibemaksumäära vähendada.

Tallinn on omalt poolt rakendanud hätta sattunud peredele küttekulude katmise süsteemi. Vähekindlustatud isikutel on võimalik taotleda soojusenergia hinnatõusu kompenseerimist, kui perekonnaliikme keskmine netosissetulek kuus jääb alla kehtestatud kuupalga alammäära. Samuti on pealinn välja töötanud ja käivitanud elamute energiakulude säästmise programmi «Fassaadid korda».

Tallinna linnavalitsus on teinud ka ettepaneku anda konkurentsiametile või kohalikule omavalitsusele kütte piirhinna alandamise algatamise õiguse.

«Seaduse muutmise tulemusena oleks võimalik soojusenergia hinda mõjutavate tegurite muutustele operatiivselt reageerida, seda eelkõige vedelkütuse ja maagaasi hinna langemisel,» selgitas Võrk.

Eesti Korteriühistute Liidu hinnangul on eluasemekulude järsk tõus ja tohutu kiirusega suurenev tööpuudus kaks kõige valusamat teemat. Ainuüksi küttehinnad on tõusnud kahel viimasel aastal kokku üle 70 protsendi. Samal ajal jääb tööta üha suurem hulk inimesi, kellel tekivad raskused eluasemekulude tasumisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles