Rahvusraamatukogu: tava- ja e-kogu kokku ongi 24 tunni raamatukogu

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusraamatukogu.
Rahvusraamatukogu. Foto: Peeter Langovits.

Rahvusraamatukogu kogude direktor Ülle Talihärm leiab, et Eestis oleks raske otsustada, milline teadusraamatukogu peaks olema ööpäevaringselt lahti, sest nad kõik on spetsialiseerunud.

«Ühest linnas asuvast 24 tundi töötavast raamatukogust, mis omab näiteks tehnika-, täppis- või loodusteaduste alaseid kogusid, on teises linnas asuvale humanitaarteadusi õppivale üliõpilasele vähe kasu,» ütles rahvusraamatukogu kogude direktor Ülle Talihärm.

E-raamatukogu laieneb

Ühe raamatukogu lahtiolekuaja pikendamise asemel on Talihärma hinnangul mõttekam arendada e-raamatukogu võimalusi, kuid see ei hakka kunagi asendama tavaraamatukogu.

«Raamatukogus kasutamiseks jäävad endiselt trükised, mida ei saa kasutuse intensiivsuse või seisundi tõttu välja laenutada. Kohalkasutusega teavikute kasutamine oleks töötaval õppuril võimalik planeerida õhtutundidele või nädalavahetusele, aga e-raamatukogu kogusid ja teenuseid kasutada näiteks hilisematel või päevastel aegadel endale sobivast arvutitöökohast kodus või tööl,» ütles Talihärm.

«Tava- ja e-raamatukogu kokku võimaldavadki raamatukogu kasutada 24 tundi, tuleb vaid planeeerida aeg erinevate materjalide kasutamiseks,» lisas ta.

Ööpäevaringne raamatukogu oleks Talihärma sõnul paljudele lugejatele kindlasti meelepärane. Teisalt aga võib inimestel tekkida probleem näiteks öisel ajal koju saamisega.

Lahtiolekuaegade pikendamisele mõeldud

«Miinusteks on 24 tunnise lahtioleku tagamiseks vajaliku ressurssi puudumine ruumide täielikuks ümberehituseks ja teeninduse ümberkorraldamiseks tööks kahe vahetuse asemel neljas vahetuses,» ütles Talihärm. «Raamatukogu hakkavad külastama sotsiaalsed grupid, kelle eesmärgiks pole lugemine, vaid soe ja mugav ruum.»

Talihärm ütles, et rahvusraamatukogus on mõeldud lahtioleku aegade pikendamisele. «Praegused lahtioleku ajad tööpäeviti kella 11.00-20.00 ja laupäeval 12.00-19.00 on ressurssi arvestades piiri peal. Lahtioleku aja pikendamiseks tuleks kärpida juba kogude komplekteerimiseks ja nende säilitamiseks vajalikke ressursse, mis omakorda vähendaks lugejatele vajalike teavikute arvu,» selgitas ta.

«Rahvusraamatukogu eesmärgiks ongi raamatukogu teenuste ja kogude kättesaadavus 24 tundi, kuid see püütakse saavutada nii läbi tavaraamatukogu kui e-raamatukogu kogude ja teenuste arenduse,» lõpetas Talihärm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles