Eesti, Läti ja Venemaa piiriäärsed alad hakkavad tegema koostööd

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipiir..
Riigipiir.. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Kolmapäeval kirjutasid Euroopa Komisjoni ja Venemaa esindajad ELi-Venemaa tippkohtumisel Stockholmis alla Eesti-Läti-Venemaa piiriülese koostöö programmi rahastamiskokkuleppele.


See tähendab, et programm «Eesti-Läti-Venemaa», mille kogueelarve on koos kaasrahastamisega üle 73 miljoni euro ja mis toetab Eesti, Läti ja Venemaa piirialade vahelist koostööd, on nüüd täies ulatuses kasutusele võetud, teatas Euroopa Komisjon.

Peagi kuulutatakse välja esimene pakkumiskutse ja seejärel saab osalevate riikide abikõlblikes piirkondades alustada ühistegevust.

Abikõlblikes piirkondades hakatakse ellu viima ühisprojekte sellistes valdkondades nagu sotsiaalne ja majanduslik areng, keskendudes sealjuures väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele, ettevõtlusele ja kaubavahetusele, transpordiküsimustele, info- ja sidetehnoloogiale, tehnoloogiale, teadusuuringutele ja turismile.

Piirkonnad asuvad lahendama ühiseid probleeme, mis on seotud keskkonna, looduskaitse, taastuvenergia, kultuuri ja ajaloolise pärandi kaitsega. Kodanikuühiskonda kaasavate projektide ning kultuuri, hariduse, tervishoiu ja spordi valdkonna ettevõtmistega pööratakse erilist tähelepanu inimestevahelisele koostööle.

Eesti-Läti-Venemaa programmi ühine juhtorgan hakkab tegutsema Läti Regionaalarengu ja Kohalike Omavalitsuste Ministeeriumis. Ühine juhtorgan vastutab programmi igapäevase töö ja finantsjuhtimise eest.

Juhtorganisse kuuluvad iga osaleva riigi nimetatud esindajad, kes otsustavad ühiselt programmi juhtimise üle, kiites muu hulgas heaks näiteks töökava ning programmi vahendite mahu ja eraldamise.

Eesti-Läti-Venemaa programmi kogueelarve on 73,08 miljonit eurot, millest 47,77 miljonit on eraldanud Euroopa Komisjon, 9,4 miljonit eurot Eesti ja 15,9 miljonit Venemaa Föderatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles