Söakas pensionär nabis kinni raudkangiga vehkinud varga

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsministeeriumis eile aumärgi saanud pensionär Raimo Karjus meenutas, et käsivars oli pärast vargaga kokkupõrget tükk aega haige.
Justiitsministeeriumis eile aumärgi saanud pensionär Raimo Karjus meenutas, et käsivars oli pärast vargaga kokkupõrget tükk aega haige. Foto: Toomas Huik.

Raudkangiga vehkiva vargaga silmitsi seisnud Raimo Karjus tundis enesekaitseks tõstetud käes valu. Kui ta poleks kätt tõstnud, purustanuks kang ilmselt pea, leiab varga kinnipidamise eest eile justiitsministrilt kodanikujulguse aumärgi saanud mees.



«Käeluu jäi mul õnneks terveks, kuid terve käsivars oli hiljem tükk aega veel haige,» meenutas pensionär Karjus õnneliku lõpuga vahejuhtumit.



9. august pidanuks Tallinnas Kristiine linnaosas elava 74-aastase Karjuse jaoks olema tavaline rahulik pühapäev. Kuni lõunasel ajal pöördus tema poole mitu põlvkonda noorem naabrimees Raivo Reinumäe, kes oli remonti tehes kuulnud naabruses asuvast majast klaasiklirinat.



Kuigi mehed varasemast teineteist ei tundnud, otsustati koos asja uurima minna. «Eks me mõtlesime kohe, et seal võib varas olla, kuid uks oli alt korralikult kinni,» rääkis Karjus.



Samal hetkel astus maja verandalt välja spordikotti õlal kandnud, pealtnäha umbes kolmekümnene mees. «Kui me talt küsisime, et mis ta siin teeb, ütles ta vene keeles, et otsib lihtsalt sõpra,» meenutas Karjus.



Et kahtlase olekuga mehe jutt tundus vale, käskisid mehed tal samas pikali heita ja otsustasid kutsuda politsei.



Samal ajal kui Reinumäe mobiiltelefoniga rääkides politseinikke sündmuskohale juhatas ja maas lamavast vargast hetkeks eemaldus, kasutas viimane juhust ja rabeles end vabaks. «Haaras kotist heebli ja hakkas enda ümber sellega vehkima,» kirjeldas raudkangilt hoobi saanud Karjus.



Kasutades ära hetkelist segadust, otsustas varas minema joosta. «Jooksime talle umbes kilomeeter maad järele, lõpuks kukkus ta ise pikali,» rääkis Karjus. «Ta oli narkomaan ja ei jaksanud lihtsalt rohkem eest ära joosta.»



Selleks ajaks oli sündmuskohale jõudnud ka politseipatrull, kes neile juba varasemast ajast hästi tuntud mehe kinni pidas.



Varga kotist tulid päevavalgele kuriteokohalt kaasa haaratud kallis alkohol – viski- ja konjakipudelid –, lisaks veel hulgaliselt kuldehteid ja pererahva pangakaart. Kogukahju olnuks varga minemapääsemisel umbes 45 000 krooni. «Korteriomanik käis meid hiljem tänamas ja ütles, et tema püstolit polnud varas millegipärast puutunud,» sõnas Karjus.



Mehe 74-aastase elu jooksul oli see tal esimene kord pätiga silmitsi seista. Eluaegse autojuhi sõnul polnud tal otsustaval hetkel aega hirmu tunda. Kõik käis lihtsalt nii kiiresti. «Minu mõte on lihtne – kui vaja, siis tuleb ikka appi minna,» ütles mees eile justiitsiministeeriumis autasustamistseremoonial.



Vaevalt päev varem, neljapäeval oli ta Mustamäe trollis pidanud taas kord ebaõiglusele vastu astuma. Siis, kui narkomaan tema kõrval seisnud vanahärrat peatuses trollist maha ei soovinud lasta. «Ma lõin sellele narkomaanile lihtsalt vastu kätt, muud midagi. Aga meesterahvas sai tänu sellele soovitud peatuses ikka välja,» ütles Karjus.



Julged kodanikud


Kuuendat aastat välja antava kodanikujulguse aumärgi said lisaks Reinumäele ja Karjusele ka Aino Kangur, Svetlana Pritulina ja Jaak Madismäe.



Aino Kangur 


14. jaanuari õhtul nägi Aino Kangur, kuidas kaks noort meest röövisid Pärnus naist. Just siis, kui röövlid haarasid ohvrist kinni ning hakkasid ära tõmbama tema käekotti, sekkus Kangur.



Ta võttis röövlitest kinni ega lasknud neil kotti ära võtta. Kuigi Kanguril ei õnnestunud röövleid kinni hoida, pillas üks ründaja maha oma mobiiltelefoni. Samuti suutis ta politseinikele kirjeldada autot, millega röövlid põgenesid.



Svetlana Pritulina


2. novembril kella 15 ajal nägi Svetlana Pritulina, kuidas üks mees varastas Kohtla-Järvel bussipeatuses seisvalt eakalt naiselt käekoti. Pritulina asus varast taga ajama. Tagaajamine kestis ligi 15 minutit, kuid ükski möödakäija Pritulinale appi ei tulnud.



Vargale järele tõtates jõudis Pritulina veel politseisse helistada ning patrulli abiga varas lõpuks tabati. Tänu Pritulina kiirele reaktsioonile tabati varem korduvalt karistatud kurjategija ning määrati talle karistuseks rahatrahv.



Jaak Madismäe


26. detsembri õhtul toimus ühes Põlva kaupluses vargus. Kaks naismüüjat pidasid varga küll kinni, kuid joobes varas hakkas naisterahvaid solvama ning püüdis nende haardest vabaneda ja põgeneda. Juhtunut nägi pealt Jaak Madismäe, kes müüjatele appi tõttas.



Seejärel ründas varas Madismäed, lüües teda korduvalt nii käte kui ka jalgadega. Kuigi löömine põhjustas Madismäele tervisekahjustusi, õnnestus tal varast kinni hoida, kuni saabusid turvatöötajad, kes varga käed raudu panid ja politseinikele üle andsid. Madismäe kohtus antud ütlustel oli varga süüdimõistmisel suur kaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles