Postimehe proovisõit: Dakarist saab naudingu kogenud rattur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee


BMW 650 GS Dakariga sõites on kõige mõnusam üles otsida huvitavad metsarajad, kus ratas saab end tõeliselt näidata. BMW tõi välja õnnestunud maastikuratta Dakar, mille nime päritolule viitab BMW mootorrataste nelikvõit Pariisi-Dakari rallil.

BMW 650GS Dakar on edasiarendus 650 GS-st. Kui aga 650 GS oli mõeldud rohkem asfaldirattaks, siis sõna Dakar lisamisega muutus ka ratas kõrgemaks ja sportlikumaks, et sellega oleks mõnusam sõita maastikul - kas siis matkata või hoopis kergemaid krossiharjutusi teha.

Kui aga Postimehes mõni aeg tagasi tutvustatud sama jõuallikaga BMW F650CS Scarver sobib sõitmiseks ka algajale, siis Dakar on juba oluliselt rohkem sobilik neile, kel esimesed kogemused mõne teise rattaga olemas. Hakkama saab küll ka algaja, tõsist naudingut tunneb rattast aga juba vähe kogenum, sest juba maastikul sõitmine nõuab rohkem tähelepanu ja oskuseid, ka ratas ise vajab pisut rohkem käskimist, et teda juhi soovidele allutada.

Raami vibratsioon

Kui Dakari puhul tuua rohkem paralleele autodega, võiks ütelda, et tegemist on pisut parema läbivusega maasturiga kui tavalised linnamaasturid.

Asfaldil on Dakar sitke, 650-kuupsentimeetrisel ühe silindriga jõuallikal jätkus jõudu ka möödasõitudel kiirendamiseks. Üksinda õnnestuvad möödasõidud küll erksamalt, kaassõitjaga koos liikudes võiks küll võimsust ju olla ehk rohkem, kui praegu rattal kirjas 37kW (6500 pöördel).

Kuigi üksinda sõites pole midagi aru saada, kaebas kaassõitja viie tuhande pöörde piirkonnas jalatugede ja raami tagaosa liigse vibratsiooni üle, esiistmel oli aga vibratsiooni tõus vaevumärgatav. Aga ega ühesilindriliselt mootorilt ei saa vibratsiooni kunagi täielikult välja.

Tuuleklaas on püstine ja omapärase profiiliga. Selle kasulikkuse avastad aga alles siis, kui kiivriklaasi tõstad. Tavaliselt puhub kiivrisse sisse pressiv õhk põsed punni ja silmad märjaks, aga Dakari klaas lükkab vastutuleva õhu laiali nii, et tuul peanupust mööda jookseb.

Võsaralli jaoks on käepidemetele kinnitatud ka käekaitsmed, mis puuoksad kätest kõrvale juhivad ja käed ka vihma, rahe ja külma tuule eest varjus hoiavad. BMW lausa armastab käepidemete soojendust (nagu põhjamaised rattasõitjad) ja nii ei ole ka Dakar sellest rõõmust ilma jäänud.

Kukkumisel ei lagune

Dakari väljatöötamisel on hea, et unustatud pole ka sellist ebameeldivust nagu kukkumised. Kogu sõiduks vajalik varustus on paigutatud nii, et küljele kukkudes ei puruneks edasisõitu võimatuks tegevad agregaadid.

Lõuna-Eesti kruusateedel tõmbuvad Dakariga sõites suunurgad vägisi ülespoole, sest neid võiks lausa Dakari kodupinnaseks nimetada. Treppisõidetud teedel jäi tehasevedrustus küll kohati jänni, kontroll ratta üle säilis aga igas olukorras. Kurvidest välja kiirendades võis gaasirulli mõnuga peale keerata ja tolmujugasid selja taha saata.

Liivas müramiseks ei olnud rehvid siiski kõige sobivamad ja ratas kippus aeg-ajalt sisse vajuma. Söötis põllul kiiremaid ringe tehes sai vedrustusest võetud, mis võtta andis, soov esiosa vedrustust oma maitse järgi sättida luhtus, kuna see ei ole reguleeritav. Nii tuli tegelikult ka tagaosa hoopis esimese järgi reguleerida, mistõttu suurepärase tagaamordi kasutus jääb piiratuks ja piirdub põhiliselt enda ja varustuse kaalu kompenseerimisega.

Kahekesi rattal sõites tundub tagaamort pehmena, aga seda sai ka vähese vaevaga pingutada, kas või sõidu ajal.

Norida võiks Dakari puhul ka tema suure kaalu üle. Sirgel annab see küll stabiilsust juurde, kurvides aeglaselt ronides võiks seda siiski olla vähem. Sõiduvalmis tühikaal jääb seitse kilo alla kahesaja kilogrammi.

Kütusepaak on paigutatud istme alla ja mahutab seitseteist liitrit, sellest reservi on neli ja pool liitrit. Reservile üleminekust annab teada oranzh kontrolltuli armatuuril. Kütusega on Dakar kokkuhoidlik. Oma elektroonilise sissepritsega jõuallika toidab maanteel ära kolme ja poole liitriga sajale kilomeetrile, linnatingimustes kulub aga viis ja pool liitrit. Isteasend on Dakaril kõrge ja sõiduasend püstine, see tagab linnas hea ülevaate liiklusolukorrast enda ees - ehk märkavad ka autojuhid mootorratturit paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles