Linnugripi pandeemia ärahoidmist peeti keerukaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripimaskidega moskvalased.
Gripimaskidega moskvalased. Foto: AP / Scanpix

Pärast 2007. aasta ülemaailmset linnugripipaanikat tegi riigikontroll ülevaate, kuidas Eesti võimaliku pandeemia olukorras hakkama saaks. Tookord leidis kontroll vajakajäämisi.



Näiteks leidis riigikontroll kaks aastat tagasi oma auditis, et «üksikute pandeemiliseks muutuda ähvardavate gripijuhtumite korral ei saa kehtestada karantiini ega rakendada muid pandeemiat ärahoidvaid meetmeid. Seetõttu saab viiruse levikut asuda tõkestama alles siis, kui inimesed on juba massiliselt haigestunud».

Riigikontroll heitis ette ka seda, et riigis polnud tehtud terviklikku riskianalüüsi ega plaani, kuidas kriisiolukorras käituda.

«Gripipandeemia hädaolukorraks valmisoleku tagamiseks peab olema koostatud valdkondadeülene valmisoleku plaan ja korraldatud kaasatud osapoolte tegevus. Vaja on kehtestada ja rakendada liikumispiiranguid, tagada kaasatud isikute tervise kaitse, transport, toitlustamine jpm,» tõdes audit.

Veel märkis riigikontroll, et vastutus kriisiolukorras tegutsemise puhul oli mitme ministeeriumi vahel jaotatud ja ühelegi ministeeriumile ei olnud pandud kohustust protsessi juhtida.

Ka selgus tõsiasi, et riskirühma kuuluvatele isikutele ei olnud varutud piisavalt kaitsevahendeid ega gripiravimeid ning vajaduse korral ei ole tagatud ravimite viivitamatu tarnimine.

Riigikontrolli vanemaudiitori Alina Undritsa sõnul on praeguseks enamik kahe aasta taguseid soovitusi ellu viidud.

Mis oli valesti?
Auditis mainitud puudujääke

• Pole piisavalt ravimeid: sotsiaalministeerium kinnitab, et praeguseks on riigikontrolli soovitus täidetud, st varu on loodud ning soovitud kogused planeeritakse saavutada järk-järgult.
• Pole loodud gripikeskust: gripikeskus loodi ja see asub tervisekaitseinspektsioonis.
• Maakondades ei ole tehtud koolitusi: viimane haiglate gripiteemaline teabepäev toimus tänavu juulis. Maakondlikul tasemel on eelnevatel aastatel toimunud mitmeid gripipandeemiateemalisi õppusi.
• Eestil puudus rahvusvaheliselt arvestatav referentlabor: sotsiaalministeeriumi andmetel on nüüd selleks tervisekaitseinspektsiooni nakkushaiguste labor.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles