Grupijuht: hukkunud naine oli kogenud mägironija

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Liivak.
Eva Liivak. Foto: www.firn.ee

Eile hommikul Prantsusmaa Alpides asuvalt Aiguille du Chardonnet mäetipult laskudes hukkunud Eesti mägironija ei kasutatud turvavarustust kogu grupi turvalisuse huvides.

Postimees.ee andmetel hukkus Eva Liivak, kes oli alpinismiga tegelenud juba kümme aastat.

«Tegemist oli sellise nõlvaga, kus grupis laskumine ehk köies laskumine oleks ohtu seadnud kogu grupi julgeoleku,» ütles grupijuht Andres Hiiemäe Postimees.ee'le antud intervjuus ja lisas, et köies laskunud grupi liige oleks kaasa tõmmanud kogu ülejäänud grupi.

«Tegemist oli erandliku olukorraga, kus julgestus lõiguks ära võeti,» ütles Hiiemäe ja kinnitas, et samasugust laskumistehnikat kasutasid ka nende ees liikunud grupid.

Kõik grupis olnud kuus inimest olid Eesti kodanikud ning mitmed neist alpiklubi Firn liikmed, kuid see polnud klubi ametlik reis.

Grupp oli moodustatud kogenud mägironijatest, kuid kohalikke olusid tundvate giidide abi eestlastest mägironijad siiski ei kasutanud.

«Kõik tehnilised lõigud olid läbitud ja raskused selja taga,» ütles Hiiemäe, kelle arvates giidide abi poleks suutnud õnnetust ära hoida.

Õnnetus juhtus hetkel, kui tavamarsruuti mööda laskunud mägironijad olid läbinud suurema osa 3824 meetri kõrgusest mäest.

Alpiklubi Firn andmetel on Liivak käinud:

1999. aastal Alpides, Monte Rosa piirkonnas ja Mont Blancil

2000. aastal Kaukaasias, Ullu-Tau alpilaagris, Gumatshi ja Tju-Tju tippudes

2001. aastal Kaukaasias, Ullu-Tau alpilaagris ja Elbruse ida- ja läänetipus

2005. aastal Berni Alpidea, Jungfrau tipus

2007. aastal Gruusias, Kazbeki tipus

2005. aastal Berni Alpides, Jungfrau tipus

2007. aastal Gruusias, Kazbeki tipus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles