Piilupesa lasteaed valmistub halvimaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi abivallavanem Urve Palo ja Piilupesa lasteaia juhataja Margery Lilienthal ootavad murelikult AS Esmar i tänast otsust, millest sõltub, kas kakssada last saavad oma senisesse majja edasi jääda või tuleb neile kiiresti uus ja sobiv koht otsida. Kõigile tingimustele vastavat hoonet leida on aga üsna keeruline.
Viimsi abivallavanem Urve Palo ja Piilupesa lasteaia juhataja Margery Lilienthal ootavad murelikult AS Esmar i tänast otsust, millest sõltub, kas kakssada last saavad oma senisesse majja edasi jääda või tuleb neile kiiresti uus ja sobiv koht otsida. Kõigile tingimustele vastavat hoonet leida on aga üsna keeruline. Foto: Mihkel Maripuu

Viimsi valla suurima, Piilupesa lasteaia kahesaja lapse vanemad on teadmatuses, mis nende võsukestest edasi saab, sest vald ja suurärimees Toomas Toolile kuuluv Esmar ei jõua lasteaia hoone tuleviku suhtes kokkuleppele.




Piilupesa lapsevanemaid paneb muretsema tõsiasi, et detsembriga lõpeb lasteaia üürileping Viimsi valla ja Esmari vahel. Kui vald ei suuda Tooli firmaga kokkuleppele jõuda, tuleb kahesajale lapsele uus lasteaiahoone leida.

«Loomulikult on see suur probleem, kui peame hakkama lapsi kuhugi mujale vedama,» ütles Piilupesa hoolekogu liige Ain Pinnonen. «Aga see on paratamatus ja peame selle kadalipu läbima, kui Esmariga kokkuleppele ei jõuta. Eriti raske on mujale minek väikestele lastele, kes alles sel aastal  lasteaeda tulid. Vald lubas, et rühmad jäävad kokku ja personal samaks.»

Esmar lubab täna otsustada


Hoolekogu kauaaegse esimehe Janek Popelli sõnul oli hoolekogu üleeile koos ning valmistub halvimaks, kuigi loodetakse, et  läbirääkimised valla ja  hoone omaniku Esmari vahel lõpevad edukalt. Poole aasta pealt lapsi kuhugi mujale kolida on väga raske.

«Peab tõdema, et Esmar ei ole kõige parem läbirääkimiste partner, nendega on raskusi ennegi olnud,» tõdes Popell.

Võib-olla saabub lahendus juba täna õhtul. Vähemalt lubasid eile Viimsi vallajuhtidega kohtunud Esmari esindajad, et selleks ajaks annavad nad oma vastuse.

Viimsi abivallavanem Urve Palo ootab samuti valda ning lapsevanemaid rahuldavat vastust, aga ei ole selles päris kindel. Ka tema sõnul on Esmar tülikas ja raske lepingupartner.

Palo sõnul peavad vallajuhid praegu parimaks lahenduseks niisugust varianti, et vald pikendab Esmariga lasteaia üürilepingut senistel tingimustel veel ühe aasta ning teeb oma rahaga jõulude ajal majas hallitustõrjet. Esmar teeks aga suvel hoones kapitaalremondi.

4. jaanuariks ootab aga vald hanke korras pakkumisi ehitajatelt ja arendajatelt, kes oleks nõus Piilupesale pikaks ajaks uusi hooneid üürile andma. Palo sõnul on praeguse Esmarile kuuluva hoone kommunaalkulud suured ning sellele lisandub veel iga-aastane poole miljoni krooni suurune remondikohustus. Kui see raha kokku liita, saaks üürida juba päris korralikud uued ruumid. 

Esmar soovib lasteaia laguneva hoone Viimsi vallale veel kümneks aastaks üürile anda, kuid kapitaalremonti tegemast keeldub.

Palo sõnul on olemas kolm-neli kohta, kuhu saab kohe kolida kõik Piilupesa lasteaiarühmad, kui leping Esmariga peaks tõesti lõppema.

Hallitus ründab


1971. aastal valminud Piilupesa lasteaia hoone on tõesti halvas seisus, aga kunagi Viimsi vallaga sõlmitud lepingu järgi ei pea Esmar maja korrastamiseks oma raha kulutama.
Lasteaia juhataja Margery Lilienthal ütles, et viimati käisid tervisekaitseametnikud lasteaias iga-aastast kontrolli tegemas 3. novembril ja tunnistasid hoone normidele vastavaks. Tähelepanu juhiti vaid pisipuudustele.

Lilienthal tellis siis valla rahaga Tallinna Tehnikaülikoolist (TTÜ) uuringu, kuna hoones on mitmel pool seintel hallitus, mis võib laste tervisele halvasti mõjuda.

TTÜ  uuringu tulemused näitasid, et lasteaia ruumides on mitmesuguseid seenkahjustusi, millest osa võib tõesti laste tervisele ohtlik olla. Kahjustuse põhjused peituvad nõukogudeaegses madalas ehituskvaliteedis ja materjalides, mistõttu uurijad ei soovitanud lasteaia tööd praegustes tingimustes jätkata. Et seenkahjustustest täielikult lahti saada, tuleb teha kapitaalremont. Ajutiselt võib aidata ka ühekordne hallitusetõrje.

«Arvasimegi siis nii, et kui vald saab Esmariga rendilepingu aastaks pikendada, siis teeme jõulude ajal majas hallitusetõrjet,» ütles Lilienthal. Palo sõnul läheb see maksma umbes 100 000 krooni ning vald selle raha ka leiab.

Viimsi lasteaiad
Pargi    89 kohta
Leppneeme    40 kohta
Piilupesa    200 kohta
Randvere    130 kohta
Karulaugu    144 kohta
Päikeseratas    142 kohta
Püünsi kooli lasteaed    36 kohta
Kokku    781 kohta
Lasteaia järjekorras on praegu Viimsi vallas 704 last.
Allikas: Viimsi vallavalitsus
---------------------------------------------------

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles