IRL: teeme Tallinnale alternatiivse eelarve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Palts.
Tõnis Palts. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna linnavolikogu Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioon ei nõustu linnavalitsuse koostatud 2010. aasta eelarve eelnõuga ja soovib seda oluliselt muuta.


IRL peab vajalikuks vabastada tallinlaste kodud maamaksust ning on vastu müügimaksu ja paadimaksu kehtestamisele. Ärajäävate maksude katteallikas oleks IRLi hinnangul linnavalitsuse tegevuskulude kärpimine, eeskätt linnameedia kinnipanek ja linnaaparaadi palkade vähendamine. Kuna IRLi poolt kavandatavad ümberpaigutused linnaeelarves on niivõrd põhimõttelised, siis on sisuliselt tegu uue linnaeelarve esitamisega.

«Pidu ja pillerkaar linnakassas on toonud kaasa selle, et õhukest linnaeelarvet hakkavad täitma kopsakad maksud,» sõnas IRLi fraktsiooni liige, endine Tallinna linnapea Tõnis Palts . «Viimastel aastatel on Tallinna linnajuhid maksumaksja rahaga aina prassinud ja kui sellest on puudu jäänud, siis on võetud peo jätkamiseks sisuliselt SMS-laenu. Nüüdseks on ka need kanalid kinni ja linnavalitsejatel ei jää oma senise elu jätkamiseks muud üle, kui rahvale maksukirves selga lüüa. Uute maksude kehtestamise asemel peaks hoopis püüdma makse alandada.»

IRL on seisukohal, et enne kui asuda maksustama tallinlaste tarbimist, peab Tallinna linnavalitsus kärpima iseenda tarbimist. IRL peab küüniliseks, et ajal, mil enamik Eesti peresid loeb igat krooni ja töötuid on kuuekohaline arv, pannakse 12 miljonit krooni pealinna munitsipaaltelevisiooni rajamise alla ning jäetakse samaks linnaaparaadi palgad.

«Täna on Tallinna keskmine palgakulu ühe töötaja kohta ühes kuus 27 019 krooni,» tõdes IRLi fraktsiooni liige Indrek Raudne. «Keskmine töötaja riigisüsteemis ei saanud sellist palka isegi majandusõitsengu päevadel. Kui vähendada pealinna poolemiljardilist palgakulu kolmandiku võrra, tähendaks see ühe töötaja kohta 18 000 krooni, mille üle tänastes oludes kurta oleks patt. Selle kokkuhoiu arvelt oleks aga võimalik loobuda müügimaksust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles