Vanalinnas parkimisautomaate ei leia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimisautomaat.
Parkimisautomaat. Foto: Peeter Langovits.

Õhtul Tallinna vanalinna autot parkida soovinud inimene sai ebameeldiva üllatuse osaliseks, kui avastas, et seal ei olegi ühtegi automaati, kus parkimise eest tasuda.


Parkimiskontrolörid olid parkimisautomaate otsinud inimesele soovitanud minna Paksu Margareeta juurde, kus asub lähim automaat. Talvise külma ilmaga tähendas see üpris ebameeldivat ning aeganõudvat jalutuskäiku.

Tallinna parkimisautomaate haldava Ühisteenuste juhatuse liige Alar Vasemägi kinnitas, et päris vanalinna keskel tõesti automaate ei ole. Samas tõi ta esile ka põhjused, miks niisugune olukord on tekkinud.

«See on tõesti nii, et lähim parkimisautomaat asub Paksu Margareeta juures,» ütles Vasemägi. «Terves linnas on kokku umbes nelikümmend automaati, aga vanalinna keskel tõesti mitte.»

Ta lisas, et vanalinnas ei olegi niisama lihtne leida kohta, kuhu automaat paigaldada. Tehniliselt on asi keeruline seetõttu, et parkimisautomaat vajab head elektrivarustust, sest aparaati tuleb külmade ilmadega soojendada, et masin suudaks ka paberraha lugeda. Kui Eesti läheb üle eurole ning automaatides saab kasutada ainult münte, võib olukord lihtsamaks muutuda.

«Parkimise eest tasumiseks on aga ka muid võimalusi,» märkis Vasemägi. «Kui inimesel on kiired asjatoimetused, saab ta kasutada parkimiskella. Teine variant on võtta appi mobiilne parkimine, mis on autojuhtide hulgas juba päris levinud. Kolmandaks müüakse ju ka kraabitavaid parkimiskaarte, mis võiksid igas autos siiski varuks olla.»

Peale parkimisautomaatide haldab Ühisteenused ka kuut parkimismaja Tallinna kesklinnas. Uusim neist asub Vabaduse väljaku all, kus on 121 kohta.

Vasemägi kinnitas, et Vabaduse väljaku maa-aluse parkla täituvus on praegu tõesti suhteliselt madal, kuid tasapisi hakkab kliente juurde tulema. Põhjus on selles, et väljak oli kaua suletud ning sealsed endised parkijad olid endale juba uue auto hoidmise koha leidnud. Nüüd hakkavad nad jälle tagasi tulema. Ühel viimastest nädalavahetustest olevat tekkinud isegi niisugune olukord, et parklas polnud ühtegi vaba kohta.

Viru keskuse, Rävala ning Rotermanni parkimismajade täituvus sõltub suurel määral sellest, kui palju inimesed ostlemas käivad. Nädalalõppudel seal parkijate puudust ei ole. Tunnihindasid ei ole parkimismajad alla laskunud, küll teevad aga jätkuvalt erinevat sorti soodustusi.

Europark Estonia arendusjuht Lauri Kasper ütles, et hiljuti avatud Solarise keskuse alune parkla klientide puudumise üle kurta ei saa, kuigi automanikud peavad seda kohta suhteliselt kalliks.

«Reedel, laupäeval ja pühapäeval töötab parkla ikka täie võimsusega,» kinnitas Kasper. «On isegi nii olnud, et kedagi enam juurde ei mahu.»

Solaris Club kaardi omanik saab iga kolmanda parkimistunni tasuta ning Solarise ostutšekk annab parklas 25 protsenti allahindlust, kuid tunnihindasid ei kavatse Europark oma parkimismajades alandada. Samas püüab firma Kasperi sõnul hoida mõistlikke hindu oma väliparklates, mida kesklinna ümbruses on ligi seitsekümmend.

Hinnad suuremates parkimismajades

Viru keskus

30 kr/h
Iga alustatud 20 minutit 10 kr
Kuukaart 2500 kr

Rävala parkimismaja

Esimesed 20 min 15 kr
Iga järgnev 20 min 10 kr
Kuukaart 2500 kr

Admirali parkimismaja

30 päeva kaart (24h) 2000 kr
30 päeva kaart (E-R kl. 17 - 9) 600 kr

Tornimäe parkimismaja

30 min 15 kr
24 h 150 kr
Ööpäevane kuukaart 3000 kr
Öine kuukaart 500 kr

Solaris

Iga alustatud 30 min 20 kr
Üks tund 40 kr
24 h 200 kr

Vabaduse väljaku parkimismaja

Üks tund 30 kr
Ööpäevane kuukaart 2500 kr

Lisaks on igal parkimismajal teatud soodustused.

Allikas: Ühisteenused, Europark Estonia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles