Kaitseministeerium lõpetas tšehhidega sambakoostöö

, Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhid ei saanud võidusamba risti valgustusega hakkama.
Tšehhid ei saanud võidusamba risti valgustusega hakkama. Foto: Reporter.ee

Kuna Tšehhi firma Sans Souci ei suutnud Vabadussõja võidusamba risti valgustust korralikult tööle panna, lõpetas kaitseministeerium nendega edasise koostöö ning hakkab riigihanke korras otsima uut firmat, mis samba valguse korda teeks.




Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles tänasel pressikonverentsil, et samba ehituse tähtajaks mitte valmis saamise eest peab Sans Souci tasuma leppetrahvi 50 000 eurot ning jääb ilma ka viimasest maksest ehk 5,3 miljonit kroonist.

«Täna oleme seisukorras, kus pärast kahte ajapikendust ei ole meie partner Sans Souci suutnud produtseerida Vabadussõja võidusamba kõige oluliserma osa - vabadusristi valguslahendust niisugusel moel, mis oleks rahuldav,» märkis Aaviksoo. «Ebaühtlane valgustus, ebatöökindel valgustusrežiim ning mitmed väiksemad vead ei luba niisugust tööd Tšehhi koostööpartneritelt vastu võtta. Seetõttu ei ole selle valguslahenduse osas meil nendega enam võimalik koostööd teha.»

Aaviksoo mainis, et tšehhid hindasid ilmselt oma võimeid üle. Samas lisas ta, et ministeerium on juba mõnda aega otsinud võimalikke alternatiivseid lahendusi. Eestist või kuskilt mujalt on kindlasti võimalik leida firma, kes võidusamba risti valgustuse ühtlaselt ja stabiilselt helendama paneks. Uue partneri leidmiseks alustataksegi riigihange, mille kulud katab ministeerium tšehhidele välja maksmata jäänud rahast.

«Kahjuks on kuni toimiva lahenduse leidmiseni Vabadussõja võidusammas pime, sest praegusel kujul seda valgustada ei saa,» tõdes Aaviksoo.

Ta lisas, et lähiajal mõeldakse välja mingi ajutine lahendus, mis aitaks vähemalt pimeda aja üle elada.

Vabadussõja võidusamba projekteerimine, eeltööd ja ehitamine on Aaviksoo sõnul kokku maksma läinud 110 miljonit krooni.

Sans Souci tegevjuht ja üks omanikest Martin Chab ütles täna Postimees.ee`le, et ta ei ole koostöö lõpetamisest ja trahvi nõudmisest midagi kuulnud.

«Ma ei tea sellest midagi, ma ootan Eesti kaitseministeeriumist infot ja rohkem ei saa ma praegu midagi öelda,» lisas Chab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles